Voor meer dan 99% van de mensen is het antwoord: neen, neen, neen.

Er is inderdaad minder dan 1% van de westerlingen die echt ziek worden van nog maar één kruimel brood. Ze krijgen enorme buikpijn omdat deze gluten hun darmwand afknabbelen. Zolang de juiste diagnose nog niet gesteld is worden er te weinig voedingsstoffen opgenomen uit hun voeding met alle gevolgen vandien.

Wat zijn gluten dan eigenlijk?
Gluten komen voor in tarwe, spelt, rogge, gerst en kamut.
Het zijn eiwitten die het brooddeeg zo elastisch maken. Daarom is het ook een stuk moeilijker om glutenvrij brood te bakken. 
En van gerst maken we bier. En spelt? Jawel, spelt bevat evenveel gluten dan onze gewone tarwe.
Alle producten waar deze graansoorten in voorkomen bevatten gluten: brood, crackers, pasta, sauzen, paneermeel, pizza, bindmiddel, bouillonblokjes, enz.

Vanwaar dan deze hype?
Ja, inderdaad een hype: het is maar wat je wilt geloven. En het verkoopt goed.
Voel je je beter als je geen brood eet? Dat kan, maar de kans is klein. Velen denken dat ze allergisch zijn aan tarwe. Dat kan ook, maar die kans is nog kleiner. 

Word je van gluten dik?
Nu je weet wat gluten zijn en doen besef je ook dat je er helemaal niet dik van wordt. Glutenvrije producten bevatten niet minder kcal dan de gewone versies. 

Wat gebeurt er als je gluten mijdt?
Dat kan, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je de B-vitamines en andere nodige stoffen haalt uit andere voedingsmiddelen. Dat kan ook maar dat is niet zo makkelijk.

Denk je echt dat je niet tegen gluten kan? 
Laat gewoon even een bloedtest doen door je huisarts. 
Even uitproberen of je niet tegen gluten kan is best omslachtig en ook nog duur. En een beetje minder gluten eten is al even absurd omdat de kleinste hoeveelheid die je binnenkrijgt al voldoende is om veel klachten te geven. Na een prikje ben je dus zeker.