Je zit er maar mee. Het is niet meer dan menselijk maar te is te. Van een bikkelharde gespannen buik en constant wind moeten lossen wordt niemand vrolijk. Enfin, de meesten onder ons toch niet. De kans is groot dat de oorzaak ervan in je voeding te vinden is. Het is even zoeken omdat de ene darm gevoeliger is voor bepaalde voedingsmiddelen dan de andere.

Een veelvoorkomende reden is lactose. Dit wil niet zeggen dat lactose ongezond is maar wel dat je minder of soms geen lactase aanmaakt. Hierdoor komt lactose onverteerd in je dikke darm terecht en produceer je gas. Je kan dit laten testen in het ziekenhuis maar je kan ook simpelweg een tweetal weken alle koemelk vervangen door sojaproducten of lactosevrije melk. Harde kaas kan je blijven gebruiken. Is de wind gaan liggen dan kan je stilaan weer proberen hoeveel koemelk je kan verdragen. 

Er is naast lactose nog een hele lijst aan voedingsmiddelen die gassen kunnen veroorzaken. Spruiten en schorseneren waren je wellicht al bekend maar denk ook aan koolsoorten, bonen, ui, roggebrood, veel rauwkost, champignons, suikervrije kauwgom, enz. 

Je krijgt een beter inzicht als je een tijdje noteert wat je gegeten hebt. Duid aan als je last hebt. Zo kan je vaak zelf de link leggen.

Geraak je er niet uit dan helpt een diëtist je er graag mee verder. Zij hebben een heel achterhoofd vol van mogelijke daders. 

Want het doet zo’n deugd om opgelucht te zijn!