Wij zijn 6 enthousiaste diëtisten met expertise rond voedselallergie en intolerantie. We volgen regelmatig bijscholingen, congressen en opleidingen in binnen- en buitenland, zijn lid van verschillende organisaties, volgen en geven workshops, voordrachten en kooklessen en raadplegen wekelijks de nodige vakliteratuur. We hebben ons verenigd met als doel mensen met een voedselovergevoeligheid juiste en kwaliteitsvolle informatie te bieden o.a. via onze website: www.allergiedietisten.com

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Ben jij op zoek naar betrouwbare info? De informatie op onze website is gebaseerd op recente wetenschappelijke literatuur en op onze eigen praktijkervaring. De factsheets zijn een eerste informatiebron over voedselallergie of intolerantie en aangezien we het belangrijk vinden dat iedereen lekker en gezond kan eten, voegen we bij de meeste factsheets 3 gratis recepten toe.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om uitgebreide up-to-date dieetbladen en receptenbundels van (meervoudige) allergieën en intoleranties aan te kopen. Omdat voedselovergevoeligheden niet eenvoudig zijn en met de jaren milder of net ernstiger kunnen worden, raden wij je wel aan om contact op te nemen met een allergiediëtist voor een persoonlijke begeleiding. Er wordt dan een voedingsplan uitgewerkt, aangepast aan jouw noden en klachten. Start best niet op eigen houtje met het schrappen van voedingsmiddelen. Regelmatig zien wij mensen met een zeer eentonig eetpatroon omdat ze steeds meer voedingsmiddelen verdenken als trigger van hun klachten. De kunst bestaat nochtans uit zoveel mogelijk toe te laten. Zo vermijden we op lange termijn voedingstekorten en te strikte dieetadviezen die de gezondheid gaan ondermijnen.

 

Waar kan de AllergieDiëtist jou mee helpen?

De AllergieDiëtist kan, na diagnose van een allergie/intolerantie, helpen door:

  • duidelijk uit te leggen wat de allergie/intolerantie inhoudt.
  • een volwaardige voeding samen te stellen aangepast aan jouw noden, rekening houdend met de knelpunten.
  • een voedingslijst op te stellen van producten die nog passen in jouw dieet.
  • voedingsetiketten te leren lezen en begrijpen (waardoor je juiste keuzes leert maken).
  • alternatieven te zoeken voor jouw lievelingseten.
  • een methode te zoeken om het aangepast eetpatroon op een juiste manier in te passen binnen jouw gezin, op de school, op het werk, tijdens het sporten, bij het uitoefenen van je hobby … en oplossingen te zoeken voor speciale momenten …
  • bij een intolerantie te zoeken naar jouw tolerantiegrens.
  • de werking van de adrenalinepen te verduidelijken en te oefenen met een trainerpen.

Als AllergieDiëtisten delen we ook onze kennis met collega-diëtisten in Vlaanderen door het organiseren van opleidingen en intervisies. Op deze manier bouwen we aan een netwerk van professionals gespecialiseerd in voedselallergie en intolerantie. Je kan hen terugvinden op onze website.

De AllergieDiëtisten van ons netwerk onderscheiden zich doordat ze:

  • onze basisopleiding rond voedselallergie en intolerantie gevolgd hebben.
  • minstens 2 keer per jaar actief deelnemen aan intervisies (casus- en knelpuntbesprekingen).
  • jaarlijks een aanvullende opleiding volgen over voedselallergie/intolerantie.
  • gebruik maken van onze up-to-date basisdieetbladen en onze praktische tools.
  • constant up-to-date worden gehouden door:
    • het delen van wetenschappelijke informatie
    • het bekend maken van bijscholingen in binnen- en buitenland
    • het aanbieden van intervisies met collega’s
    • het aanreiken van nieuwe tools

Wil je graag op de hoogte blijven en info/tips/recepten ontvangen rond voedselallergie en intolerantie? Schrijf je dan in, via onze website, op onze maandelijkse nieuwsbrief en volg onze wekelijkse blogs. Of like ons op Facebook. Tot binnenkort!

De AllergieDiëtisten,

Callebaut Marieken, An De Busser, Kris Gillis, Mieke Leurs, Kelly Van Meerbeeck en Hilde Winters