Het is Mieko Nagaoka die het wereldrecord van 1500 meter zwemmen op haar naam heeft staan. Ze verwierf dit toen ze 105 jaar oud was.

Ze werd geboren op 14 juli 1914 in Japan. Op haar 88steis ze moeten stoppen met dansen omdat haar gehoor het niet meer goed deed. Dansen gaat nu eenmaal minder goed als je de muziek niet hoort. Ook haar knieën lieten het niet meer toe.  
Ze is dan maar beginnen zwemmen. Met een training van 1 keer per week heeft ze inmiddels 25 wereldrecords en 28 internationale records. 

Naast de wekelijkse training poetst Mieko dagelijks zelf haar groot huis met 2 verdiepingen. Daarnaast doet ze alles te voet. Ze kookt haar eigen maaltijden en eet 3 keer per dag. Haar echtgenoot is al de eerste helft van haar leven gestorven. Ze zegt zelf dat dit alles haar lang en fit leven verklaart: blijven bewegen, gezond eten, door telkens haar grenzen te verleggen hield ze een doel, de stress van een zeurende echtgenoot is haar ook bespaard gebleven. En door de wedstrijden had ze vele vrienden waarmee ze veel kon lachen omdat sporters meestal goed gezind zijn.

Zo zie je maar dat het nooit te laat is om iets aan te vatten…