Ik zag de tegenzin op zijn gezicht toen Mark mijn spreekkamer binnen kwam. Deels omdat zijn dokter erop aandrong maar vooral om van het gezeur van zijn vrouw af te zijn maakte hij een afspraak om zijn overgewicht en te hoge cholesterol aan te pakken. Doodsbang dat hij nooit meer een goed stuk vlees zou mogen eten begon hij zijn verhaal.
Ik kon hem gelukkig snel geruststellen: ‘Je mag nog steeds alles eten, de keuze blijft in jouw handen. Jij kiest bewust wat, wanneer en hoeveel en geniet bewust’. We bespraken wat hij belangrijk vond om te behouden en waar het ook anders kon. Stap voor stap voerden we haalbare veranderingen door.  
Mark eet nu met plezier elke week twee keer vis, twee keer kip, één keer vegetarisch en twee keer een stuk vlees waar hij op dat moment gewoon zin in heeft. Hij deed zijn vrouw een grillpan cadeau die hij al lachend zijn ‘indoor barbecue’ noemt. Maar vooral beweegt Mark nu meer en eet hij veel groenten, fruit en volkorenproducten. Hij is sindsdien geleidelijk aan 14 kilogram gewicht verloren en zijn cholesterol is zodanig gedaald dat zijn arts besloten heeft om toch geen medicatie voor te schrijven. Mark voelt zich beter dan ooit en is blij met zijn nieuwe gewoonten.

-Vivian Janssens, diëtiste in Schoten-