Groene thee, zwarte thee, kamillethee, earl grey tea,…? Thee is geen beschermde term. Daardoor kan alles thee worden genoemd. Er is echter echte thee maar ook de infusies.

Maar wat is nu thee?
Thee zijn de blaadjes van de theestruik. Die worden geplukt, gestoomd en gedroogd. Dan heb je groene thee. Worden deze blaadjes gebrand zoals koffie dan krijg je zwarte thee. Aan deze thee kunnen aromaten of extra bestanddelen worden toegevoegd zoals de bergamot bij earl grey, of aardbeiensmaak voor thee met een aardbeiensmaak.
Daarnaast heb je ook de infusies. Dit zijn de zogenaamde theesoorten waar helemaal geen theeblaadjes inzitten. Het zijn veelal de gedroogde bloemen van de kamille, of de linde, of rozenbottel,…of kruidenaftreksels.

Losse thee of zakjes?
De intacte theeblaadjes worden duurder verkocht. De duurste zijn de gerolde theeblaadjes. Dit zijn kleine bolletjes die zich ontpoppen als je er water opdoet. Ze zijn duurder maar je kan wel makkelijk 3 keer thee maken van dezelfde blaadjes. En smaakvoller.
De pulp van de thee die achterblijft op de band vind je terug in je zakje thee.  

Hoe zet je thee?
Groene thee zet je met water van 70°, zwarte thee met water van 80-85°C. Laat hem nooit langer trekken dan 4 minuten.

Is thee gezond?
Thee is rijk aan polyfenolen. Dit zijn antioxidanten, stofjes die je jong houden en beschermen tegen allerlei vieze ziekten. In groene thee zitten meer polyfenolen dan in zwarte thee.
Er zit wel evenveel cafeïne in groene als in zwarte thee.
De voordelen van de infusies zijn afhankelijk van welke planten ze gemaakt worden.

In de Blauwe Zones wordt de hele dag door zowel thee als kruidenaftreksels gedronken. Daar griezelen ze van frisdrank. Met thee kan je dan ook eindeloos combineren en afwisselen.