Heb je al opgemerkt dat charcuterie een plaats heeft gekregen in de rode bol naast de nieuwe voedingsdriehoek? Daar staan de sterk af te raden voedingsmiddelen. Dit komt omdat charcuterie sterk bewerkt voedsel is. Hiervan is duidelijk aangetoond dat het kankerverwekkend is. Het staat zelfs op dezelfde bewijsladder als roken.
Sommige wetenschappers beweren zelfs dat je evengoed een plakje asbest tussen je brood kan leggen…Heum, toch misschien lichtjes overdreven, maar toch.

Zijn de magere soorten dan niet beter dan de vette worstsoorten?
Oke, deze zijn iets minder erg, maar als je er even bij stilstaat hoeveel kippenwit of kalkoenham of filet de Saxe nog naar het natuurlijke product smaakt weet je genoeg. En de rooksmaak komt heus niet meer door het natuurlijk roken.

Wat met de pure soorten zoals rosbief of varkensgebraad?
Omdat ze veel dierlijk ijzer bevatten beperk je ze ook best. Dierlijk ijzer is immers eveneens kankerverwekkend voor je darm. En dierlijke producten bevatten sowieso transvetten die nefast zijn voor je aders.

Wat moeten we dan tussen onze boterham?
Het is niet zo omdat jij zo gewoon bent aan dit soort broodbeleg dat er geen alternatieven bestaan. Er zijn mogelijkheden genoeg om zelf heel simpel smeersels te maken, of doe een banaan op je brood, of een gebakken appel, of aardbeien, of goeie pindakaas, of een kop soep, of of.