Omdat je het lekker vindt? Omdat je denkt dat je het nodig hebt om sterk te kunnen blijven? Omdat je het stoer vindt? Veel meer redenen zijn er wellicht niet te vinden.

Ja, het is lekker.

En vooral mannen vinden rood vlees eten stoer. Het geeft een psychologische vorm van macht omdat je een beest hebt veroverd en kan opeten. Hebt veroverd waarschijnlijk ook nog niet omdat de koe wel door iemand anders zal gedood zijn.

Hebben we vlees nodig om gezond en sterk te kunnen blijven? Absoluut niet. Er zijn genoeg veganisten die zelfs aan topkrachtsport doen. Of ziet Serena Williams er zo onderkomen uit?

Stel dat je nu veel minder of zelfs geen vlees meer zou eten dan krijg je ook de nadelige stoffen niet meer binnen. Koeien, varkens en kippen moeten zo snel mogelijk worden vetgemest op zo weinig mogelijk oppervlakte. Daarom worden er zoveel antibiotica en hormonen gebruikt. De residuen die ze hebben uitgeplast komen uiteindelijk in zee terecht waar ze de dood betekenen van onze zo waardevolle koraalriffen.

In vlees en melk zit verzadigd vet en ook transvet. Dit vormt plaques van cholesterol in je aders waardoor die dichtslibben. In plantaardig voedsel zit dit helemaal niet. Dus geen vlees eten betekent sowieso meer propere aders.

Om de dieren sneller te kunnen slachten worden ze vetgemest met soja en maïs, waarvoor het Amazonewoud dan weer massaal weggekapt wordt.

Je kent wel de gruwelverhalen van de honden die doodgeknuppeld en levend gevild worden om het Chinese Nieuwjaar te kunnen vieren. Dit doen ze omdat de honden zo vol stresshormoon komen wat meer smaak aan het vlees geeft. Gelukkig doen wij dat hier niet maar elk dier dat naar een slachthuis gebracht wordt heeft stress. Lekker? Tot daar aan toe maar je hebt er ook wel een portie stresshormoon mee binnen.

Onze kippen worden in de industrie zo overvoed dat ze wel moeten geslacht worden vóór hun puberteit omdat ze anders vol tumoren gaan zitten. Stel je voor dat er zo’n gezwel in je kipfilet zou zitten.

Een zeug wordt kunstmatig zwanger gemaakt om 110 dagen later ongeveer 15 biggen te kunnen baren. In de natuur zijn er dat vijf tot zes. Een varken heeft zoveel spenen niet en daarom wordt de overschot maar meteen doodgedaan. Na 3 weken worden de biggen weggehaald bij de moeder om zelf weer te worden vetgemest. De zeug wordt weer opnieuw geïnsemineerd. Dit wordt zo 3 jaar volgehouden en dan wordt ze geslacht en verwerkt tot jouw lekker stukje spek.

En dit alles terwijl we weten dat een plantaardig voedingspatroon zoveel meer voordelen geeft: het is veel gevarieerder, het is zeker zo lekker en op zijn minst zoveel gezonder.