Hoeveel verspil jij?
Wereldwijd gaat er jaarlijks ongeveer ⅓ van de eetbare fracties voedsel verloren, wat neerkomt op ongeveer 1,3 miljard ton voedsel. Volgens onderzoek van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid zijn Vlaamse huishoudens verantwoordelijk voor ongeveer 23% van het voedselverlies van de volledige agrovoedingsketen. Koffie en thee, brood en banket en groenten en fruit vormen de top drie.
Imog besloot onderzoek te voeren in de regio en stelde vast dat elke inwoner gemiddeld 47,3 kg voedsel weggooit per jaar, waarvan 28,2 kg echt om voedselverspilling gaat. Duizelingwekkende cijfers die aantonen dat het hoog tijd is om hier bewuster mee om te gaan. Want consumenten zijn we allemaal. Met alle verleidingen en hoeveelheidskortingen in de supermarkten koop je al snel te veel, waardoor er na een tijdje enkele overrijpe bananen of een halfleeg beschimmeld potje smeerkaas in de vuilnisbak belandt. Eigen voedselverspilling wordt vaak onderschat, omdat het weggooien vaak met kleine beetjes tegelijk gebeurt. Als consument zijn er 3 manieren om verspilling tegen te gaan: slim kopen, slim koken en slim bewaren. Met een goede maaltijdplanning en een boodschappenlijst (waar je dan uiteraard niet van afwijkt) kom je al een heel eind. Een mooi voorbeeld dat het heel eenvoudig is om voedselresten toch nog te verwerken is dit recept van bananenijs gemaakt van overrijpe bananen.
Bananenijs:
Ingrediënten: overrijpe bananen (hoe rijper hoe smaakvoller het ijs zal zijn), melkBereidingswijze: verwijder de schil van de bananen (geen zorgen, dit wordt niet beschouwd als voedselverspilling), snij de bananen in kleine stukken en vries ze in. Haal de bananenstukken uit de diepvries en laat ze enkele minuten lichtjes ontdooien. Voeg een scheutje melk toe en mix de banaan fijn tot je een smeuïge massa bekomt. Serveer onmiddellijk.
Brood
Jaarlijks gaat dus wereldwijd ongeveer één derde eetbaar voedsel verloren. Brood en banket staat in de top drie van meest weggegooide voedingsmiddelen. Hoog tijd om hier verandering in te brengen! De beste tip is om brood zo snel mogelijk na aankoop in te vriezen. Dit kan zowel in zijn geheel als in porties. Haal dan gewoon ‘s avonds uit de diepvries wat je de dag nadien ongeveer nodig hebt. Eens het uit de diepvries is eet je het best op binnen de 1 à 2 dagen. Heb je toch nog wat restjes brood over, dan zijn er nog tal van mogelijkheden om deze te verwerken. Hier alvast enkele ideeën ter inspiratie:
- Geroosterd brood: gewoonweg lekker en eenvoudig
- Broodpudding: ideaal om oude resten brood, pistolets en koffiekoeken te verwerken. Wist je dat je niet enkel zoete, maar ook hartige broodpudding kan maken?
- Bruschetta’s: heb je nog wat stokbrood over? Snij het in dunne sneetjes, smeer in met olijfolie en eventueel wat kruiden en grill ze even. Beleg naar smaak met kaas, tomaat, gegrilde groenten, …
- Broodquiche: vervang de bladerdeegbodem gewoonweg door sneetjes oud brood en werk af zoals een gewone quiche. Lekker en bovendien ook gezonder dan een klassieke quiche met bladerdeeg.
- Broodpizza: oud brood kan ook perfect als pizzabodem dienen. Beleg naar smaak met mozzarellakaas, (resten) groenten en/of vlees en bak goudbruin in de oven.
- Wentelteefjes: een klassieker met heel wat variatiemogelijkheden
- Broodkruim/paneermeel: je kunt gemakkelijk zelf broodkruim maken van oud brood. Rooster de oude sneetjes brood een half uur in een oven op 120 graden en maal vervolgens fijn.
- Croutons: geef een krokante toets aan soep of in een salade. Snij het brood in blokjes en bak deze tot knapperige croutons in wat boter of olijfolie. Breng eventueel op smaak met wat peper en/of kruiden. Leg de croutons op een vel keukenpapier zodat het overtollige vet eruit trekt.
- Croques: snel klaar en ook hiermee kan je eindeloos variëren.
- Gevulde pistolets: heb je nog wat oude pistolets over? Snij ze open en vul ze met wat groenten en/of vlees en een ei. Even de oven in en je hebt een feestelijk ontbijt.
Op internet zijn eindeloos veel recepten te vinden voor al deze bereidingen. Je kan er dan een eigen twist aan geven afhankelijk van wat er nog in je koelkast of voorraadkast ligt.
Heb je na deze tips en receptideeën toch nog wat resten brood over, dan kun je er de kippen of de vogels nog plezier mee doen. Zolang het maar uit de vuilnisbak blijft.
Uit de Afvalkrant regio Harelbeke
Door Justine Vanacker – diëtiste/foodie uit Moen
Recente reacties