Toch maar even checken of je niet bij de risicogroepen behoort omdat een tekort aan deze belangrijke vitamine je echt geen deugd doet.

Waarvoor dient vitB12?
Voor drie belangrijke functies:
1/ Ze voorziet energie aan alle cellen en organen in je lichaam.
2/ Je hebt ze nodig om rode bloedcellen te kunnen vormen. Heb je deze tekort dan volgt vermoeidheid.
3/ Ze beschermt uw zenuwen en uw zenuwcellen. Heb je niet genoeg vitB12 in je bloed kan je je moeilijker concentreren, kan je tintelende vingers krijgen. Op den duur ga je zelfs niet meer goed kunnen stappen omdat je telkens struikelt.

Waarin zit vitB12?
Neen, niet in groenten en fruit of volkorenproducten. VitB12 zit enkel in dierlijke producten zoals vlees, vis, ei. In sommige plantaardige producten komt het ook voor maar onder een andere vorm die slecht wordt opgenomen. Soms wordt het ook toegevoegd aan voedingsmiddelen zoals sojadrinks.

Waarom komen er zo vaak tekorten voor?
Omdat het een complexe weg af te leggen heeft vooraleer het in je bloed komt. Eerst moet je maagzuur het bewerken, dan moet het zich binden aan een bepaald eiwit dat je maag afscheidt en dan moet het nog door je dunnedarmwand geraken.

Wie loopt dan risico op een tekort?
1/ Mensen die te weinig maagzuur hebben omdat ze maagzuurremmende tabletten nemen, of mensen die een maagverkleining ondergingen.
2/ Mensen die geen goede maagwand hebben en daardoor te weinig eiwit maken die het vitB12 moet binden. Dit kan ook genetisch zijn.
3/ Mensen die een verkorte dunne darm hebben door een ingreep.
4/ Mensen die metformine nemen. Dit zijn tabletten voor Diabetes type 2.
5/ Veganisten en soms ook vegetariërs die super gezond eten.

Hoe weet je dit?
Door simpelweg een bloedtest te laten doen door je huisarts. Veganisten hebben allemaal vitB12 tekort als ze het niet bijnemen.

En hoe op te lossen?
Gelukkig mogen we in België leven waar dit heel makkelijk is. Ofwel krijg je op tijd een venijnige injectie. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook tabletjes die je gewoon onder je tong moet laten smelten. Verkrijgbaar bij de apotheek.
Er bestaat ook tandpasta en mondspray met vitB12.