Win dit boek. Schrijf je hiervoor in op onze nieuwsbrief.
Het wordt verloot onder de lezers op 5 april.
(gewonnen door Linda Zoontjens uit Ravels)

Auteurs:
Miki Duerinck &
Kristin Leybaert
Standaard Uitgeverij

www.standaarduitgeverij.be www.vegetarischekookstudio.be

Beste lezer,

Weinig keuzes hebben zo’n positieve impact op de wereld als de beslissing om minder vlees en vis te eten. Nu we weten dat we zelf op een eenvoudige manier iets kunnen ondernemen tegen de opwarming van de aarde willen we dat ook doen, met een steeds grotere groep mensen. We wisten al langer dat de overconsumptie van vlees niet goed is voor onze gezondheid, laat staan voor het welzijn van de dieren of voor de landen waar minder voedsel voorradig is. Maar dat de invloed ervan op ons milieu zo groot is dat die zelfs het vervuilende karakter van heel de transportsector overstijgt, dat is wel even schrikken.

Maar wat ben je met die argumenten waarom het belangrijk is om vaker vegetarisch te eten als je geen idee hebt hoe je lekker kunt koken zonder vis of vlees? Want hoe gemotiveerd je ook bent, onvermijdelijk breekt de dag aan waarop je wel eens iets anders wilt eten dan een prefab burger. Hoe begin je daar dan aan?

Het leuke is dat er ontelbaar veel gerechten mogelijk zijn. Je kunt koken met vleesvervangers, maar ook zonder. Met doodgewone ingrediënten, of met specialiteiten uit de biowinkel. Er zijn gemakkelijke recepten, en anderen die wat meer routine, productkennis of creativiteit vragen.

Zonder vlees of vis kun je snelle, dagelijkse kost koken, maar evengoed een feestelijk diner op tafel toveren. Kindvriendelijk koken, of een tikkeltje gewaagd. Mediterraan of exotisch. Zacht gekruid of heerlijk spicy.

Met dit boek willen we je een idee geven van wat er zoal kan. het is een gids om anders te leren koken, met groenten in de hoofdrol. We merken in onze Vegetarische Kookstudio dat mensen heel nieuwsgierig zijn, niet alleen naar leuke receptjes, maar ook naar de producten waarmee ze gemaakt zijn. Wat kun je zoal bekokstoven met al die soorten groenten, granen, peulvruchten noten en pitten? Moet er altijd een vleesvervanger op het bord liggen? En, tussen haakjes, zijn die vleesvervangers wel lekker?

We gingen de uitdaging aan om een overzicht samen te stellen van de belangrijkste ingrediënten waarmee we graag werken. Elk afzonderlijk product hebben we geïllustreerd met een of meer heerlijke recepten. Dat gaf ons de gelegenheid er uitleg over te geven, en tips aan te reiken om het koken handig aan te pakken.

Je zult merken dat we in dit boek vaak de voorkeur geven aan plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Plantaardig koken is niet alleen stukken gezonder, het is ook veel beter voor het milieu. Sojamelk en sojaroom nemen daarom steevast de plaats in van koemelk en room. Ook bij de desserts vonden we het boeiend om te experimenteren, onder meer met kokosmelk, rijstmelk en zelfs met groenten. Dat heeft enkele zeer originele recepten opgeleverd, waarin we ook voor onszelf grenzen verlegd hebben.

Geniet ervan!

Miki & Kristin