Dit boek wordt verloot onder de lezers van de nieuwsbrief
op 12 oktober

 

           

            Van mammoet tot big mac
      Een geschiedenis van onze voeding

 

         Auteur: Staf Henderickx

 

                  Uitgeverij: EPO
                     www.epo.be

 

Waar komt onze voeding vandaan? Waarom zijn mensen alleseters? Is de industriële landbouw een vloek of een zegen? Zijn fastfoodketens en panklare maaltijden een bevrijding voor de vrouw of een doem voor onze gezondheid? Van Dagelijkse kost tot Puur genieten: al jaren zijn Vlaanderen en Nederland in de ban van kookboeken en kookprogramma’s. Maar wie weet hoe onze voeding door de eeuwen heen is geëvolueerd? In Van mammoet tot big mac vertelt dokter Staf Henderickx voor het eerst in dit taalgebied het verhaal achter wat op ons bord ligt. Een fascinerend relaas over de zeven vette en de zeven magere jaren in Egypte, een banket in een Romeinse villa in Tienen, middeleeuwse kapoenen, de gouden appels van Columbus, vegetariërs tegen wil en dank, en het haringmirakel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook over de pesticiden, smaak-, kleur- en bewaarstoffen in ons eten en een landbouw- en voedingsindustrie in de ban van chemische monopolies. 

Staf Henderickx was huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. Hij publiceerde bij EPO onder andere Dokter, ik ben op en Help! Mijn kind heeft een eetstoornis.