“Ja maar, van bananen word je toch dik?”
Ooit, ooit, lang geleden toen men voeding begon te relateren aan gezondheid stonden bananen inderdaad op de verboden lijst voor mensen met suikerziekte. En dan meteen ook maar voor degenen die wilden vermageren omdat een banaan meer calorieën bevat dan een appel. Ananas en druiven vulden dit lijstje aan. De hoeveelheid suiker en kcal van een banaan hangt echter af van de grootte van de vrucht én van de rijpheid ervan. Een rijpere banaan bevat meer suiker dan een groenere. Dat proef je.

Anno 2019 zijn reclamemakers erin geslaagd velen onder ons ervan te overtuigen dat een ‘gezonde koek’ veel beter is dan een banaan. Op de aantrekkelijke verpakking staat immers dat aan deze koek vitaminen en mineralen zijn toegevoegd en ze zitten bovendien ook nog eens boordevol vezels. Een bom vol gezondheid dus. Je gelooft uiteraard zelf wat je je laat wijsmaken.

Conclusie:
Gezonde koeken bestaan niet. Eet een banaan tussendoor. Hiermee krijg je natuurlijke vitaminen en mineralen binnen waar je lichaam iets mee kan. Ze vullen je maag door de vele vezels. Je belast je lichaam niet met kleur-, geur-, smaak- en bewaarstoffen. En de kcal liggen heus niet hoger dan die van een gezonde koek. Een normale banaan die niet te rijp is bevat zoveel kcal als een grote appel.
En het fabeltje dat een banaan stopt is een fabeltje. Dit is een van de grappige volkswijsheden die beweren dat een banaan verstopping veroorzaakt. Niet dus.

Geniet maar weer van je banaan!