Een gemiddelde volwassene bevat ongeveer 5 liter bloed. Dat is een halve emmer.

Gemiddeld pompt je hart elke minuut 70 keer. Telkens 70 ml. Dit is 7056 liter elke dag in 100800 hartslagen. Daarom is het verstandig om je hart en vatenstelsel gezond te houden. Is de druk in je tuinslang te groot dan weet je wat er kan gebeuren. In je eigen lichaam noemen we dit hoge bloeddruk.

Hoe komt dit?
Als je aders soepel genoeg zijn kunnen ze makkelijk de verschillen in druk opvangen en kunnen ze ook wel tegen een stootje als de druk wat oploopt als je schrikt van de aap die nu uit je mouw komt of als je de brug moet op fietsen. Krijg je daarentegen van je arts te horen dat je bloeddruk toch wel wat hoog staat wil dat vaak zeggen dat je aders stugger worden. Vaak, meestal. Soms kan het ook voorkomen dat de oorzaak te zoeken is in een disbalans van hormonen, of kanker, of genetisch bepaald, of stress, enz.

So what?
Als het bloed met een te hoge druk door je slagaders moet veroorzaakt dit overal kleine scheurtjes in de aderwand. Best eng, maar het verhaal gaat verder. Als je ook nog eens rookt wordt dit proces nog versneld. Je krijgt dus meer en meer scheurtjes en op meer plaatsen. En nog: het teveel aan cholesterol en vetten in je bloed gaat zich nestelen in deze scheurtjes. Resultaat: verstopping in je buizenstelsel. En als deze bloedprop wat afbrokkelt kan je zelf niet kiezen waar deze blijft steken.
Ook je nieren en hersenen hebben het hard te verduren onder deze hoge druk.

Wat is eraan te doen?
Tja, tenzij je er erfelijk mee belast bent doe je dit jezelf aan. Oordeel nadat je deze oorzaken hebt gecheckt:
1/ Een goed gewicht. Hoe hoger je gewicht hoe harder je pomp moet werken.
2/ Regelmatig bewegen. Dit versterkt je hartspier en krijg je meer haarvaatjes in je spieren. Je 5 liter bloed heeft zo meer plaats om zich te verdelen waardoor de druk zakt.
3/ Gezond eten. Veel groenten en fruit, minder vlees. Beperk zoutgebruik. Het natrium in zout zorgt ervoor dat je nieren meer vocht vasthouden. Meer bloedvolume, meer druk. Voldoende kalium, magnesium en calcium zijn ook noodzakelijk maar deze haal je uit veel verschillende groenten en fruit. Door te variëren met kleuren en soorten zit je goed.
4/ Alcohol. Een moeilijke voor een Belg maar alcohol is giftig vanaf het eerste glas. Beperk dus zoveel mogelijk. Vanaf een derde glas stijgt je bloeddruk alleszins aanzienlijk.
5/ Een goede levensstijl. Relax en lach op tijd. Slaap voldoende en leef met ritme.

Ideaal?
Als je hart pompt stijgt de druk in je aders. Dit is de bovendruk ofwel de systolische druk.
Als je hart ontspant dan zakt deze druk weer. Deze laagste druk is de onderdruk of diastolische.
Een ideale bovendruk is 120 mmHg en 80 mmHg onderdruk. 12 over 8 in de volksmond.
Stijgt je druk boven de 140/90 dan is dit te hoog. Gebeurt dit een paar keer na elkaar dan heb je een hoge bloeddruk. Tijd om te bezinnen dus.