Gelijk hebben ze. Al de studenten die vreedzaam betogen voor een beter milieu. Ze hebben genoeg van het haast fatalistische gedrag van onze overheid. Blijven ze zo massaal spijbelen voor hun duidelijke boodschap dan moet de overheid wel buigen. Dat is hun insteek.

Anderzijds weet iedereen dat het véél tijd kost om in België iets veranderd te krijgen als we het van de overheid laten afhangen.

Waarom nemen we dan niet zelf het initiatief? Dat levert immers veel sneller resultaat op. Sakkeren dat de overheid zo laks is terwijl we het zelf zijn horen we niet graag.

Een greep uit wat we zelf kunnen:

+ Alle studenten te voet of met de fiets naar school. Of met het OV tot een centrale plaats en van daaruit te voet verder.
-Dit verbetert absoluut de luchtkwaliteit rond de scholen.
-Minder verkeer wil zeggen veiligere omgeving.
-Meer bewegen, betere gezondheid, minder overgewicht, meer sociale contacten, meer straatwijsheid, vrienden voor het leven,…
-Steden en gemeenten moeten zo wel meewerken.
-Niet alleen alle studenten. Er zijn er velen onder ons die makkelijk de auto kunnen laten staan!!

+ Minder vlees, minder vis.
Dat de vlees-, vis- en melkindustrie massaal gesponsord wordt door de overheid is alom bekend. Omdat hier zoveel geld mee gemoeid is zal er ook niet vlug iets aan gedaan worden. En dit terwijl de voetafdruk ervan wel heel groot is.
Het is echt niet moeilijk om een paar keer per week geen vlees of vis te eten. Er zijn mogelijkheden genoeg om iets anders lekker en evenwaardig op tafel te zetten. De impact van enkele dagen is groot.
En waarom moet melk altijd van de koe komen? De winkels staan vol met alternatieven.

+ Minder plastiek.
Een mens is een gewoontedier. Schud jezelf wakker telkens je iets in plastiek wil kopen. De berg plastiek die je wekelijks koopt kan ruim met de helft verminderen als je je bewust wordt van je gedrag.
Je vindt in een ander artikel in dit magazine nog vele tips hierover.