Jawel, ook voor vrouwen die een hormoongevoelige borsttumor hebben. Enkel moet het in de natuurlijke vorm genomen worden en niet in supplementen, zeker niet bij vrouwen die een hormoontherapie volgen met Tamoxifen.
2 sojaproducten per dag gebruiken is niet veel in vergelijking met wat je ervoor terug krijgt. Van soja maakt men sojadrink, sojayoghurt, soja-‘platte kaas’, tofu, tempeh, miso, vleesvervangers,… Uiteraard zijn de volwaardige sojabonen nog altijd het beste. Die groene edamame-boontjes van bij de Japanner kent inmiddels wel iedereen. Dat zijn de jonge sojaboontjes.
Sojabonen zijn in tegenstelling met andere peulvruchten volledig volwaardig. Dit wil zeggen dat ze alle aminozuren bevatten en daardoor evenwaardig zijn aan vlees. Zo mijd je wel de slechte verzadigde vetten en de cholesterol van het vlees. Oke, je mist dan wel de B12 maar een koe die niet in de wei kan grazen moet ook B12 bij krijgen. Daarom is aan de meeste sojaproducten B12 toegevoegd.
In Azië wordt veel soja gegeten. De vrouwen aldaar lachen met onze opvliegers. Aziatische vrouwen in de menopauze kennen bijna geen opvliegers of ze zijn zeker niet zo fel zoals wij ze kennen. Ook komt er minder borstkanker en prostaatkanker voor. Soja zit hier zeker voor iets tussen.
Nog nooit soja geproefd? Begin eens met een sojadrink. Elk merk heeft een ietwat andere smaak. Ongetwijfeld zit er eentje tussen die je favoriet wordt. Je kan er ook je havermoutpap mee maken. Of een geweldige: breek een rijpe banaan in stukken en vries deze in. Doe een aantal stukken in een blender, overgiet met sojadrink en shake. Gebruik je minder melk dan krijg je ijs, doe je wat meer melk dan heb je een lekkere dikke en frisse shake.
Recente reacties