Met de opkomst van al de vergeten groenten zou je onze savooiekool nog vergeten. Hij is bijna heel het jaar verkrijgbaar maar die je van oktober tot maart koopt komen uit onze eigen omgeving.
Je kan deze kool 2 tot 4 weken bewaren in de koelkast en 1 tot 2 weken op een koele donkere plaats.
Wil je de kool toch invriezen dan moet je ‘m eerst 2 minuten blancheren: water koken, kool erin, als het water weer kookt dan 2 minuten laten koken, afgieten. Zo kan je de kool lekker houden in de vriezer tot 12 maanden.
Een savooie is rijk aan vitamine C. Dit is een wateroplosbare vitamine en niet zo hittebestendig. Daarom is het het goed om de kool eerst in 4 te snijden en hem dan goed te wassen onder stromend water. Dan pas versnijden. Kook ‘m ook niet langer dan 10 minuten.
Je kool is ook rijk aan calcium (50 mg/100g), fosfor, magnesium,…
Laat een kool altijd koken zonder deksel. Zo kan de zwavel uit de kool weg en gaat ie niet mee je darmen in. Of in die van je huisgenoten. Iedereen zal je dankbaar zijn.
Savooiekool kan je wokken, stomen, stoven en natuurlijk verwerken in savooiestoemp.
1 kg aardappelen
1 kleine savooikool
1 ui
2 teentjes knoflook1 laurierblad
peper, zout, nootmuskaat
Doe 3 cm water in een kookpot en breng aan de kook met de gesnipperde ui, look, zout en laurierblad.
Schil de aardappelen en snijd ze in grote stukken. Doe deze in het kokende water.
Snijd de gewassen savooi in reepjes en doe ze na 10 minuten bij de aardappelen. Laat alles samen gaar worden.
Verwijder het laurierblad. Giet de aardappelen af maar vang het vocht op. Kruid met peper en nootmuskaat. Stamp alles onder elkaar en gebruik zoveel kookvocht dan nodig om er een smeuïge stoemp van te maken.
Recente reacties