Alle soorten eetbaar?

Het is wellicht goed om weten dat pompoenen rauw niet eetbaar zijn.
Er zijn winter- en zomerpompoenen. Zomerpompoenen zijn kleiner en hebben een dunnere schil. Deze moeten niet geschild worden omdat de schil zacht wordt tijdens de bereiding. De winterpompoenen zijn groot en hebben een dikke schil.
Een algemene regel om te weten of een pompoen eetbaar is is als er pitten inzitten en als ze verkrijgbaar zijn in de supermarkt.

Bij ons zijn de meest bekende soorten muskaatpompoen, spaghettipompoen, butternut, Hokkaido, patisson,…

 

Word ik dik van pompoen?

Neen. Pompoen lijkt enkel maar calorierijk omdat het een bindende eigenschap heeft. Per 100 gram heeft het 13 kcal. Je krijgt er tegelijk ook veel pro-vitamine A en C mee binnen.

 

Echt zot!

In het Kempense pompoendorp Kasterlee wordt elk jaar een pompoenfeest georganiseerd waarbij de prijs voor de zwaarste pompoen uitgereikt wordt. Exemplaren van meer dan 900 kg passeren deze pot. Ook wordt er de regattarace gevaren. Dit is een kayaktocht in grote uitgeholde pompoenen.

 

En de pompoenpitten?

De harde witte pitten die in de pompoen zitten worden ontveld en gedroogd en dan krijg je de bekende groene pompoenpitten. De helft (46%) van deze pitten bestaat uit olie met maar liefst 21% linolzuur. Goed voor hart en bloedvaten dus. Ook zijn ze rijk aan eiwitten, kalium, fosfor en ijzer. Door het hoge vetgehalte geven ze 570 kcal per 100 gram. Maar 100g gram is dan ook een grote mok. 
De pitten kan je roosteren als garnituur in pompoenensoep, in brood of granola verwerken of door je havermoutpap mengen.

 

Pompoen in de diepvriezer?

Dit kan perfect zonder vloeken dat het zowat je halve diepvriezer in beslag neemt. Snijd de pompoen in stukken en doe ze in een grote pot met een bodempje water. Laat ze zacht gaar koken onder deksel. Zet er dan je pureestamper in. Zo heb je dezelfde hoeveelheid pompoen in een veel kleiner formaat.

 

Wat maak je van pompoen?

Pompoen is best veelzijdig.

Om het simpel te houden: maak er eens een pompoenstoemp van net op dezelfde manier als je je wortelstoemp maakt. 

Of deze pittige soep:

Pompoensoep met gember:
• 1 kleine pompoen naar keuze
• 2 uien 
• 1 winterwortel 
• 2 tenen knoflook 
• 2 cm verse gember 
• 1 kl gemalen komijn
• 1 kl gemalen koriander
• 2 bouillonblokjes
• peper

Snijd de groenten in grove stukken. Snipper de gember en look. 

Doe alle ingrediënten, behalve de peper in een pot. Zet net onder water. Laat gaar koken in 15-20 minuten. Mixen. Peper. Smullen.