Onder peulvruchten verstaan we de vruchten uit de peul. Door hun enorme voedingswaarde beginnen ze nu ook bij ons hun opmars te maken. Ze zijn niet alleen heel  gezond, je redt er zelfs een beetje de aarde mee omdat peulvruchten een volwaardige vleesvervanger zijn.

Bij ons zijn o.a. verkrijgbaar: rode, groene, zwarte en bruine linzen, kikkererwten, doperwten, witte bonen, tuinbonen, berlotti’s, kidney’s, aduki’s, mungbonen, cannelini’s, sojabonen, zwarte en pintobonen en niet te vergeten de adamame’s. Ook pinda’s zijn peulvruchten maar deze hebben dan weer een hoog vetgehalte.
Ze bevatten veel trage koolhydraten, vezels, eiwitten, antioxidanten, weinig vet en veel bouwstoffen als ijzer, calcium, zink, kalium en vitamine B1.
Ze behoren dan ook tot het basisvoedsel van alle Blauwe Zones in de wereld, de gebieden waar zoveel mensen fit en gezond heel oud worden.  

De vezels zorgen ervoor dat je maag er meer moeite mee heeft om de bonen te kneden, waardoor je minder vlug weer honger krijgt. De transit door je darm zal ook sneller zijn waardoor slechte stoffen minder kans hebben om in te werken op je darmwand. Minder kans op kanker dus. Ook wordt cholesterol uit je voeding gebonden aan deze vezels in de darm. Die verdwijnt dan richting uitgang in plaats van naar je bloedbaan.

De eiwitten in peulvruchten zijn dan iets minder van kwaliteit dan van vlees of vis omdat ze 1 aminozuur ontbreken. Een uitzondering hierop zijn sojabonen. Die hebben alles. Het ontbrekende methionine zit dan weer wel in brood en granen. Daardoor kom je echt niets tekort als je maar voldoende varieert met je voeding.

In blik of gedroogd?
Blik: Let er wel op dat er geen stoffen aan toegevoegd zijn. Het is wel te zot om linzen uit blik te kopen omdat deze gedroogd in een half uur gaar zijn. Bonen uit blik spoel je best altijd eerst af.
Gedroogd: Ze zijn goedkoper, je hebt meer keuze, en je kan ze zo romig laten koken zoals je zelf verkiest. 
Zet de bonen 2 cm onder water en laat ze zo een nacht weken op kamertemperatuur.
Linzen, spliterwten en mungboontjes moet je niet laten weken.

Koken:
Giet het weekwater weg. Zet de bonen 2 cm onder water en kook ze 10 minuten goed door. Daarna laat je ze zacht verder koken onder deksel tot ze voor jou de gewenste romigheid hebben. Gebruik het kookvocht voor in een soep of ander gerecht.
Voeg geen zout toe tijdens het koken. Dit maakt de bonen taaier. Je kan dit wel doen als ze gekookt zijn. Ook kan je bouillon of kruiden laten meekoken om de bonen nog meer smaak te geven.
De kooktijd is afhankelijk van de soorten. Meestal staat dit op de verpakking. Dit kan variëren van een half tot wel 2 uur. Daarom kook je best een grotere hoeveelheid om in te vriezen.

Fanfare in de buik?
Hoe winderig je van peulvruchten wordt is heel individueel en hangt af van de soort. Laat ze alleszins goed gaar koken. Rauwe bonen veroorzaken een wervelwind. Ook kan het helpen als je bonenkruid laat meekoken.

Al bij al. Als je nog denkt dat peulvruchten maar melige troep is moet je het echt proberen om ze zelf te koken. Je zult versteld staan. Daarna mag je oordelen.