Een Sharon, Persimon of Kaki trekken qua uiterlijk op een grote vleestomaat. Op de foto zie je Kaki’s. Deze zijn iets roder dan de gele of oranje Sharons of Persimons.
Een kaki kan enkel heel rijp gegeten worden. Je koopt ze vaak hard omdat ze anders niet vervoerd kunnen worden maar dan zijn ze bitter. In je fruitschaal worden ze dan lekker zoet als ze heel mals zijn. De 8 zwarte pitten in de kaki eet je best niet mee op.
 
Sharons en Persimons zijn vergelijkbaar. Een Sharon komt dan specifiek uit de Sharonvallei in Israel. Deze kan je al eten als ze nog wat harder zijn. Ze bevatten geen pitten. Naar eigen wens eet je ze met of zonder schil zoals een appel.
 
Deze vruchten bevatten relatief veel suiker maar ze geven je vooral veel pro-vitamine-A. Ze zijn dus goed voor je huid en haar en vooral voor je ogen. Daarnaast krijg je er nog een flinke hoeveelheid vitamine C mee binnen.
 
Ze zijn verkrijgbaar vanaf oktober tot eind maart.
Onrijpe kaki’s bewaar je uiteraard in je fruitschaal omdat ze daar het best rijpen. Persimons of Sharons houden zich tot 2 weken in de koelkast.
 
Nooit geprobeerd? Zeker eens doen! Eet ze als dusdanig of verwerk ze in een fruitsla.