Okinawa is een eilandengroep helemaal in het zuiden van Japan. Hier leven drie keer meer honderdjarigen dan in de rest van Japan. Ze leven niet alleen langer, ze hebben ook significant minder chronische ziekten als kanker, hartaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk, artrose en kennen minder cognitieve achteruitgang. Dr. Suzuki bestudeerd lange tijd deze ouderen en vond dat ze opvallend jonge slagaders hebben, lage homocysteïnespiegels, veel geslachtshormonen, een uitstekend immuunsysteem, een uitzonderlijke botdichtheid en dat ze mentaal nog goed in conditie zijn.

Minder eten
‘Hara hachi bu.’ Dit is wat Oikinawanen zeggen vooraleer ze aan een maaltijd beginnen. Het herinnert hen eraan dat ze moeten stoppen met eten als hun maag voor 80% vol zit. Wij zijn tijdens het eten in ons hoofd meestal met andere dingen bezig, maar zij eten en genieten heel bewust van elke hap. Als je trager eet zal je ook minder eten. Het duurt immers een 20-tal minuten vooraleer je hersenen het signaal van je maag ontvangen dat je voldaan bent. Het valt ook op dat ze heel weinig vet gebruiken in hun voeding. Hierdoor verminder je uiteraard drastisch het aantal kcal. In meer dan 2000 studies is bewezen dat minder calorieën opeten zorgt voor minder vorming van vrije radicalen. Dit komt erop neer dat je cellen minder snel verouderen. Okinawanen eten gemiddeld 30% minder calorieën dan de andere Japanners. Onnodig te zeggen dat er dan ook geen obesitas voorkomt. 

Wat eten ze dan wel?
Vooral plantaardig, wat ze kweken op eigen bodem. Ze eten meer dan 1 kilo groenten per dag! Honger zullen ze dus niet hebben! Als je een deel in de soep verwerkt kunnen wij dat ook. Daarnaast bestaat hun voeding uit vers fruit, granen zoals de sobanoedels (noedels op basis van boekweit), zoete aardappelen (imo), sojabonen, gefermenteerd voedsel zoals tofu en miso. Nu en dan eten ze een stukje vis of varkensvlees. Jawel, varkensvlees en nog wel hoe vetter hoe liever. Maar maar. Ze laten dit vlees een aantal keer lang en zacht koken waarbij telkens het vet wordt afgegoten. Zo blijft uiteindelijk enkel het eiwitrijke collageen over, wat gunstige effecten heeft voor onze aders en huid.

Kurkuma wordt zowat in elke maaltijd verwerkt. Het werkt bewezen ontstekingsremmend en vermoedelijk verhoogt het ook ons immuunsysteem. De opname van kurkuma wordt versterkt door het te combineren met zwarte peper of met gember.

De hele dag door wordt er groene thee gedronken.

Industrieel bewerkte voeding en zeker frisdranken zijn een belediging van de natuur.

Uiterlijk om 18 uur eten ze hun laatste lichte maaltijd en dan niets meer tot het ontbijt. De meesten staan ook vroeg op maar ontbijten pas om 7uur. Op deze manier blijven ze 14 uur zonder voedsel. Er zijn steeds meer studies die hieraan veel voordelen toewijden.

In het uiterste zuiden van Okinawa is er tijdens de tweede wereldoorlog een Amerikaanse basis gevestigd. Deze Amerikanen brachten ook hun eetgewoonten mee. Gevolg: de jeugd onder de Okinawanen die destijds eveneens van deze fastfood zijn gaan genieten en meer rundvlees en koemelk gingen eten konden helaas niet genieten van een lang en gezond leven.

Hoe leven ze daar?
Er wordt veel tijd doorgebracht in de frisse lucht wat sowieso een gevoel van welzijn geeft. Ze nemen zo ook voldoende vitamine D op. Wij hebben dan wel minder zon maar wel de mogelijkheid om supplementen bij te nemen.

Hun eigen concept Yuima-ru wil letterlijk vertaald zeggen: levenscirkel. Iedereen helpt er iedereen, spontaan, uit vrije wil en gratis. Met alles en nog wat: klussen aan het huis, huishoudelijke taken, werken in hun moestuintjes, vrijwilligerswerk, supporteren voor sportende kinderen, … Op deze manier blijft iedereen zich nuttig voelen en krijgt eenzaamheid geen kans. Het geeft immers een goed gevoel om anderen te kunnen helpen. Zo heeft ook iedereen een reden om op te staan en een doel in het leven. Dit noemen ze hun ikigai. Onnodig om te zeggen dat iedereen op deze manier veel vrienden heeft. Ze nemen ook tijd voor hun vrienden omdat ze goed beseffen dat goede vrienden ook de kwaliteit van hun leven verhoogt. En er wordt tijdens hun bijeenkomsten altijd gezongen. Niet moeilijk dat deze mensen altijd lachen en goedgezind zijn.