Eigenlijk zou ik 10 kilo moeten afvallen om goed te zijn. Jawel, dat moet. Ik moet daarom stoppen met al die chocola te eten en moet weer gezonder gaan koken. En ik moet minder boterhammen eten en ik moet meer water drinken. En om goed te zijn moet ik ook zeker twee keer in de week gaan zwemmen want mijn billen moeten zeker strakker. Ik weet echt wel hoe het moet.

of

Hoe goed ga ik mij voelen als ik 10 kilo lichter ben! Stel je voor: ik eet gezond en geniet nu en dan van een stukje chocola. Die paar boterhammen die ik dan heel bewust opeet smaken veel beter dan het halve brood dat ik nu zo vlug binnen prop. Water drinken doe ik dan vanzelf uit gewoonte. En ik wil en ik kan twee keer per week gaan zwemmen waardoor ik ook nog eens strakkere benen heb.

Moeten moet je niks. Moeten is een strijd die je vroeg of laat verliest. Met willen geraak je veel verder en is alles veel makkelijker. 
Het is uiteindelijk maar een manier van denken.