In Japan is het not done om overgewicht te hebben. Dit is voorbehouden aan de sumoworstelaars. De Japanse keuken is dan ook niet enkel calorie-arm omdat er weinig vet gebruikt wordt, ook de porties zijn er veel kleiner dan een doorsnee Westerse schotel.
Vaak bevat een hele menu vele kleine potjes met allerlei groenten, eentje met misosoep met wat tofu of een kleine portie vlees of een ei, eentje met een bouillon van zeewier, eentje met witte rijst, een potje met wasabi en met gemarineerde gember. Het voordeel om met stokjes te eten is uiteraard dat je trager eet en vlugger het gevoel van verzadiging bekomt. De soep vult alle gaatjes in je maag.
Wat kunnen wij hier van leren?
* Als lunch is een bentobox ideaal. Dit is een lunchbox met allerlei potjes en vakjes die je met verschillende dingen kan vullen. Zo heb je meteen een heel gevarieerde maaltijd met veel verschillende vitaminen en mineralen. Je eet bewuster. Je eet trager. Een bentobox is overal te koop.
* Eet soep bij je maaltijd. Het vult. Het is calorie-arm. Het is gezond. En je eet van de rest minder.
* Gebruik zo weinig mogelijk vet. Hetgeen je gebruikt moet van goede kwaliteit zijn.
Kleinere porties wennen vlugger dan je denkt.
Recente reacties