Wat is er lekkerder dan een goeie paté op een flinke snede brood? Met een goeie bedoel ik een goeie. 
Dit recept komt uit het boek ‘Lekker gesmeerd, van groente tot spread’ van Velt.

Dit heb je nodig:
 100 g gedroogde linzen
 1 groentebouillonblokje + 1/2 liter water
 1 preistengel, ook het groen
 3 tenen knoflook
 4 el goede olijfolie
 1 tl nootmuskaat
 zout

Zo maak je hem:
 Kook de linzen gaar in de groentebouillon en giet ze af.
 Snipper de prei en de knoflook fijn. Verwarm een eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de prei en de knoflook op een zacht vuur.
 Mix in een keukenmachine de linzen, de prei, de knoflook en de rest van de olijfolie tot je een smeerbare paté hebt.

Breng op smaak met nootmuskaat en peper en zout. 
Bak het geheel eventueel 20 minuten in de oven op 180°C. Dan krijg je een soort van gehaktbrood. Je kunt het echter net zo goed ongebakken als smeerpaté gebruiken.