Dit is een recept uit het boek ‘Wat eten we vanavond?’ van www.gezondedrukte.be

Dit heb je nodig voor 4 vullende burgers:
500g zwarte linzen
1/2 tl zout
4 eieren
1 ui (gesnipperd)
125g kikkererwtenmeel
1 el arachideolie
peper en zout

Zo maak je ze:
Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking. Voeg er pas de laatste 5 minuten zout bij.

Doe drie vierde van de linzen en de 4 eieren in een blender. Pureer tot je een glad mengsel hebt (een beetje zoals een grove dipsaus).

Doe deze mengeling in een kom, samen met de gesnipperde ui, het kikkererwtenmeel en de rest van de linzen.

Laat het mengsel even staan tot het meel goed opgenomen is. Is het nog te dun, dan doe je er nog wat meel bij. Is het te droog, dan kun je nog een ei of een beejte water toevoegen.

Maak er burgers van.

Verwarm de olie in een (grill)pan. Let erop dat de pan niet té heet wordt. Bak 4 porties tegelijkertijd. Bak ze goudbruin en keer dan om, ongeveer zo’n 6 minuten per kant (afhankelijk van de dikte).

Zo kan het ook:
+ Je kan de burgers nog naar eigen smaak verder kruiden: verse koriander, komijnzaadjes, spicy cajunkruiden…
+ Een leuke variant: snijd de burgers doormidden, zodat je ze als broodje kunt gebruiken om op te vullen met fijn gesneden tomaat, reepjes komkommer, sla, guacamole,…
+ Handig: leg een bakring in je pan en vul hem met een soeplepel van de linzenmengeling. Neem de bakring onmiddelijk weer weg. Zo heb je snel een mooigevormde burger.