Een andere benaming is vlaszaad, vandaar de Engelse benaming flaxseed.
Het heeft een beetje een geroosterde nootjessmaak.
In lijnzaad zitten veel vezels en olie. Er wordt dan ook lijnzaadolie uit getrokken. Deze is rijk aan omega-3-vetzuren welke goed zijn voor je hart en vaten en daarom ook voor je hersenen.
De zaadjes zitten ook bomvol antioxidanten en polyfenolen.
Stoelgang
Vaak doen een paar eetlepels lijnzaad al wonderen voor je stoelgang. De vezels in de zaadjes zwellen op in je darm tot een zachte massa. Eet je het zaad bij je ontbijt dan zet de olie je galblaas in werking waardoor je darm ook wakker wordt.
Het beste resultaat heb je met gebroken lijnzaad, zo gekocht in de winkel.
Blauwzuur?
Jawel, er zit ook blauwzuur in lijnzaad waardoor je er teveel van kan innemen. 3 eetlepels per dag wordt als veilig beschouwd, maar dit is ook al best veel.
Het lijnzaad wordt in de fabriek gemalen tot de juiste malingsgraad waarbij niet teveel blauwzuur vrijkomt. Maal het thuis dus zelf niet mee in een smoothie of shake maar voeg achteraf gekocht gebroken lijnzaad toe.
Gebruik?
Je kan het toevoegen aan yoghurt, aan granola, aan zelfgebakken brood, aan granenrepen,…
Voeg je het toe aan een vloeistof dan is het aan te raden om het meteen te eten, want de zaadjes zwellen op en na een tijd krijg je een niet zo appetijtelijk uitziende brij.
Eigenlijk hoort lijnzaad thuis in elk dagdagelijkse ontbijt.
Recente reacties