Het is nog steeds doodsoorzaak nummer één: hart -en vaatziekten. Het goede nieuws is dat het aantal mindert. Dit hebben we te danken aan de verbeterde technologie, medicijnen en inzichten. We weten dat 80% van de hartinfarcten en beroertes kunnen voorkomen worden door een betere leefstijl.

Wat zijn de risicofactoren?
+ Hoge vetwaarden in je bloed.
+ Diabetes
+ Roken
+ Hoge bloeddruk
+ Overgewicht
+ Leeftijd

Wat kan je hieraan doen?
+ Laat jaarlijks, in overleg met je arts je bloedwaarden testen. Hierdoor ken je je eigen risicofactoren en kan je ermee aan de slag.
+ Stop met roken. Roken maakt je aderwand ruwer waardoor de LDL-cholesterol (slechte cholesterol) vlugger blijft plakken.
+ Diabetes type 2 heb je grotendeels zelf in de hand. Je buik moet dunner en je moet meer bewegen. Teveel suiker in je bloed tast ook je aderwand aan.
+ Door meer te bewegen gaat je bloeddruk zakken omdat je dan meer adertjes krijgt en degene die je al hebt worden soepeler. Een grote druk op je aders maakt ze stugger en verwondt ze eveneens.
+ Orgaanvet (dikke buik) is een totaal andere soort dan onderhuids vet. Orgaanvet maakt altijd vieze stofjes aan die overal in je lichaam ontstekingen veroorzaken, ook in je aders.
+ Leeftijd? Door gezond te eten en te leven zakt je metabole leeftijd! Een betere verjongingskuur is er niet.