Mijn dochter van 14 jaar wil nu vegetarisch gaan eten. Ze wil geen dieren of vissen meer eten maar nog wel eieren en melkproducten. Kan zij dit zomaar weglaten? Krijgt ze dan geen ijzer- of andere tekorten?
  – Anja T. , Beerse –

Eigenlijk kan je haar besluit alleen maar aanmoedigen. Het geeft enkel voordelen en zeker ook op vlak van haar gezondheid op voorwaarde dat ze alles opeet wat ze nodig heeft. Ze zal heel gevarieerd moeten eten met volkorengraanproducten zoals volkorenbrood, veel verschillende soorten groenten en fruit, en een goede eiwitbron zoals een vegetarische vleesvervanger, peulvruchten, noten, seitan of tofu. Als ze dagelijks dan ook nog 3 melkproducten neemt en 2 eieren per week eet dan gaat ze stralen van gezondheid.

Elke dag 200 gram verschillende groenten eten is voor dochters van 14 jaar niet altijd evident. En deze dametjes hebben dagelijks 1.5 mg ijzer nodig voor hun groei en om het verlies via de menstruatie te compenseren. Dit kan zeker met hun voeding. Aan veel voedingsmiddelen is immers om deze reden ijzer toegevoegd. Dit lees je op de verpakking. Groene bladgroenten zijn dan wel rijk aan ijzer maar dit kan je lichaam moeilijker opnemen tenzij je het combineert met vitamine C. Dus als je een stuk fruit eet bij of na een groentemaaltijd dan neemt je lichaam veel meer ijzer op. Je kan eventueel ook wat vers citroensap over de rauwe groenten doen of verwerken in een dressing.

Als je 75g gekookte peulvruchten per dag eet of een vervanger van vlees dan heb je eiwitten genoeg. Een goede vegetarische burger bevat minstens 10g eiwit per 100gram en minder dan 10g vet. 10/10 dus. Er zijn zoveel lekkere en simpele recepten om zelf burgers te maken.

Omdat haar botten en tanden volop groeien moet ze haar kalk halen uit de groene bladgroenten, water, noten en melkproducten of verrijkte plantaardige melkdranken.

Voor B12-tekort moet niet worden gevreesd als ze ook melk en eieren eet.

Een handvol noten zorgt voor de essentiële vetzuren.

Maak je je nog zorgen dan laat je best even een gepersonaliseerd voedingsschema opstellen door een diëtist.

 

Heb jij ook een voedingsvraag, stuur ze dan zeker door naar chris@blauwvlaanderen.be. We bekijken hier welke we kunnen publiceren.