Zo vaak krijg ik verwonderde blikken als ik mijn cliënten vertel dat een paar flinke boterhammen als lunch meestal beter zijn dan een slaatje met kip of vis. ‘Ja maar, ik word toch dik van koolhydraten!? Neen, je wordt niet dik van trage koolhydraten, wel van teveel snelle’. Heuh?

Je hersenen en spieren hebben suiker nodig om te kunnen werken. Trage koolhydraten breken in je lichaam traag af tot suiker. Snelle koolhydraten doen dat snel maar zijn ook snel opgebruikt. En dan krijg je snel weer honger en zin in zoet. Snelle koolhydraten zijn snoep, wafel, gebak, frisdrank, … Dat deze niet zo gezond waren wist je al wel langer dan vandaag.

Eet je als lunch enkel rauwe groenten met wat kip/vis zonder koolhydraten dan is je maag op dat moment wel gevuld maar krijg je al vlug weer honger en kan je je niet zo goed concentreren door het gebrek aan koolhydraten. Giet je er dan ook nog een flinke geut olijfolie over swingen de calorieën je bord uit. Eet je als avondmaaltijd dan nog een keer vlees of vis dan heb je te veel eiwitten en cholesterol op om nog gezond te kunnen noemen.

Met een paar donkere boterhammen daarentegen heeft je maag veel meer werk om deze gekneed te krijgen. De suikers worden trager afgegeven en je kan er een paar uur mee verder. Je krijgt in de namiddag niet vlug een dip en je baas is tevreden omdat jouw concentratie beter is. Let er wel op dat je stevig brood neemt met veel vezels, niet van dat donkerwit sponsbrood met hier en daar een graantje. Uiteraard kan deze maaltijd nog aangevuld worden met extra groenten of soep.

Volkorenprodukten bevatten naast veel voedingsvezels ook belangrijke B-vitamines en mineralen als ijzer, magnesium, zink en chroom. Schrap je brood van het menu is de kans niet onbestaande dat je na verloop van tijd tekorten gaat krijgen. 

En zo zijn mijn cliënten altijd weer blij met hun boterhammen ’s middags en wordt gezonder eten een stuk makkelijker.