In de Blauwe Zones worden zo goed als nooit producten gegeten die een fabriek gepasseerd zijn. Alles lekker vers en liefst zoveel mogelijk uit eigen tuin of omgeving.
Dit stukje uit het boek Van mammoet tot big mac van Dr. Staf Henderickx gaat enkel nog maar over smaakstoffen die aan onze voeding worden toegevoegd. Er zijn ook nog de kleurstoffen, bewaarmiddelen, geurstoffen, pesticiden, enzovoort.
U bent dol op ijs. Niets is zo heerlijk als een vanille-ijsje op een zomers terras. Maar weet u dat die lekkere vanillesmaak wellicht komt van vanilline, een organische verbinding die chemisch geëxtraheerd wordt uit lignine van houtafval van de papierindustrie of kruidnagelolie? Vanilline is veel goedkoper dan vanille en op de koop toe driemaal krachtiger van smaak. Toen Coca-Cola in 1985 besloot om de synthetische vervanger van vanille te gebruiken stortte de vanillemarkt in.
Uw kinderen zijn dol op McDonald’s. Van de frietjes kunnen ze heerlijk smullen. McDonald’s wil dat de frietjes lang zijn zodat ze als een boeket uit het kartonnen doosje steken. De gebruikte aardappelen moeten groot zijn en vrij van vlekken veroorzaakt door de bladrolziekte. Daarom worden de aardappelplanten op de velden met het pesticide methamidofos besproeid. Dat is zo giftig dat de aardappelen na de oogst zes weken worden opgeslagen om te ontgiften. Bij de Wereldgezondheidsorganisatie staat dit procedé geklasseerd onder de klasse 1b: heel gevaarlijk. Maar dat die frietjes zo lekker smaken komt door de toevoeging van een smaakversterker uit rundvlees.
Kinderen zijn ook dol op de aardbeienmilkshake van McDonald’s. De typische kunstmatige aardbeiensmaak bestaat uit niet minder dan 50 verschillende chemische componenten. Het doet me denken aan de tekst van het liedje van The Beatles ‘Strawberry fields forever’ (1967) geschreven door John Lennon:
‘ Niets is echt en niets is om je druk over te maken. Aardbeienvelden
zijn eeuwig.
Het leven is gemakkelijk met gesloten ogen. Alles wat je ziet is een
groot misverstand.’
Als u vrienden ontvangt met een glas wijn en wat blokjes oude kaas, dan hebt u waarschijnlijk niet door dat die kaas helemaal niet zo oud is. De enzymen lipase en protease verlenen de jonge kaas na enkele dagen al de smaak van een belegen kaas. Om de typische smaak van belegen kaas nog te versterken kan de producent eventueel extra dimethylsulfide toevoegen.
Dit zijn maar enkele voorbeelden van de 2500 smaakstoffen die wettelijk toegelaten zijn in Europa, en waarvan er 400 ‘opgevolgd’ worden voor hun eventueel schadelijk gezondheidseffect.
(…)
Waarom gebruikt de voedingsindustrie dan toch zoveel smaakstoffen? Simpel. Zonder de smaakstoffen zou veel verwerkt voedsel zo smakeloos zijn dat de producent het niet aan de man zou kunnen brengen. Bovendien zorgen smaakstoffen ervoor dat voedsel met een bepaalde smaak goedkoper te produceren is dan het originele product.
Recente reacties