Reclame maken voor voedingsmiddelen moet volgens mij een enorm leuk beroep zijn. Alle mogelijke slogans verzinnen voor de meest aantrekkelijke verpakkingen waar mensen van gaan watertanden als ze er alleen nog maar naar kijken. Come a casa, slank tegen de zomer, al het goede van olijfolie… Dat doet kopen natuurlijk. Opzet geslaagd. Kassa kassa.

Trap jij daar ook in? Als je toch even de moeite doet om te lezen wat er echt in je product zit ga je lachen met jezelf als je nog steeds staat te watertanden.

Wat lees je nu op een verpakking?
Ingrediëntenlijst
Dit is hetgeen er echt in zit. Dat wat het meest aanwezig is in je product staat in het begin van de lijst. Staat er bv.: Ingrediënten: yoghurt, suiker, fruit,… dan zit er meer suiker in dan fruit. Dan zou ik toch ook een ander merk checken. Zo kan je ook zien of er ook echt inzit wat ze beloven: al het goede van olijfolie?

Gemiddelde voedingswaarde per 100g
Hier vind je o.a. de calorieën (kcal). Vaak staat de energetische waarde ook vermeld in kilojoules (kJ). Je ziet dan bv. 420/100 kJ/kcal.
Je kan hier ook lezen hoeveel vet, koolhydraten, vezels, zout, e.d je product bevat.

Producent
Soms kom je erachter dat een veel goedkoper en vergelijkbaar product gemaakt is in dezelfde fabriek. Interessant!

Aantal kcal per portie
Zo weet je tenminste hoeveel kcal bv 1 koek bevat. Let wel op dat ook hier de reclamemakers je niet in de val lokken. Ze mogen niet liegen. Ze mogen wel vermelden dat bv. 1 koek 57 kcal bevat. Als in je doos 6 pakjes zitten met elk 3 koeken bedoelen ze 57 kcal per koek en niet per pakje!
Niet lezen wat je wilt lezen!
Let ook op de soms wat bizarre grootte van de porties. Ik ken weinig mensen die stoppen na het eten van een halve diepvriespizza.

Land van herkomst
Zóóó belangrijk! Waarom zou je een avocado kopen uit Australië als ernaast liggen die uit Zuid-Europa komen?

En ja, als alles van dit in veel te kleine letters op de verpakking staat dan vertrouw ik het niet. Er zijn genoeg andere producten.