Wellicht ben jij er ook al wel achter dat inspanningen van crash-diëten niet blijvend zijn. Integendeel, ze zorgen er zelfs voor dat je bij een nieuwe poging telkens nog meer moeite moet doen omdat je basisverbranding op een lager niveau gaat draaien. Pft, pft. Dus stop met chemische voeding uit zakjes te eten. Stop met jezelf wijs te maken dat deze toch nog zo slecht niet zijn van smaak. Stop met goeroes te aanbidden die je massa’s boeken doen kopen. Vaak hebben ze in de wetenschap ergens een klok horen luiden maar weten ze toch niet goed waar de klepel hangt.
 
Maar hoe geraak je dan van je yoyo af?
Zoek uit wat je valkuilen zijn! Wat eet je teveel? Wanneer doe je dit? En vooral waarom?
Vaak zijn grazers zich er niet van bewust dat ze zoveel kleine dingen in hun mond stoppen. Of gebruik je eten als compensatiemiddel om een bepaalde emotie te onderdrukken? Of eet je gewoon te grote porties? Of verwar jij ook honger met een gewoonte om te eten als je ’s avonds in de zetel zit? Kortom, denk eens na over je eetgedrag en doe er iets aan.

Als je gewoon normaal gezond eet zoals de mensen in de Blauwe Zones met 3 hoofdmaaltijden en tussendoor wat fruit krijg je vanzelf wel een goed gewicht.
Ik weet ook wel dat eetgedrag veranderen niet altijd zo evident is, maar maak het ook niet moeilijker dan het is. Creëer thuis of op je werk een omgeving waar enkel maar gezonde dingen te vinden zijn. Leer zotte gewoonten af. Vind je dit moeilijk laat je dan even begeleiden door een diëtist. Die bekijkt samen met jou hoe je voor jouw situatie tot een gezond en haalbaar eetpatroon kan komen. Zoals bij elk beroep en elke ambacht hebben ook diëtisten hun trukendoos om moeilijke situaties op te vangen, ook wat eetgedrag betreft.

Kom dus door gewoon normaal te doen tot een gezond en stabiel gewicht dat je nooit geen zorgen meer baart.