Kurkuma wordt ook geelwortel genoemd, in het Engels turmeric. Het heeft niet veel smaak, is ietwat pittig en bitter, en geeft vooral de gele kleur aan kerriepoeder.

Aan voedsel toegevoegd krijgt het de naam E100.

Al duizenden jaren worden aan kurkuma medicinale eigenschappen toegeschreven. Het is afkomstig van India waar opvallend weinig kankers voorkomen. De werkzame stof heet curcumine. Het lichaam neemt deze beter op als het samen met zwarte peper wordt gegeten. Ook gember zou een versterkend effect hebben.

Er is een sterk vermoeden dat kurkuma verschillende soorten kankers kan voorkomen en in het bijzonder darmkanker. Er zijn al bewijzen dat het poliepen, de voorlopers van kanker zou kunnen terugdringen.

Kurkuma wordt ook vaak gebruikt om soepele gewrichten te houden.

Het wordt dan wel weer afgeraden bij galblaas- en maagzuurproblemen.

Omdat het ook bloedverdunnend en suikerverlagend werkt licht je best je arts in als je curcumine als supplement gaat gebruiken als je al medicijnen hiervoor neemt.

Je kan veilig tot 12g kurkuma per dag gebruiken. Het enige nadeel is dat je stoelgang wat geler kleurt, maar dat zal je worst wezen.