In het Oosten wordt seitan al honderden jaren gegeten. Bij ons is het amper gekend. Gelukkig komt hier stilaan verandering in.
Seitan bevat evenveel eiwitten als kip of kabeljauw. Ook de kcal zijn vergelijkbaar. Een gezond product dus.
Omdat het er ook een beetje op lijkt wordt het ook wel de vegetarische biefstuk genoemd.
Wat is het?
Om seitan te maken kneed je eerst tarwemeel en water tot een deeg. Daarna spoel je deze deegbal wel een uur lang onder koud stromend water om zoveel mogelijk koolhydraten weg te spoelen. Hetgeen overblijft zijn de pure eiwitten oftewel de gluten uit de tarwe. Deze pâte kook je in een bouillon waaraan je zelf smaken geeft.
Het kan ook simpeler door je seitan te kopen in de supermarkt.
Wat doe je ermee?
Je kan het bakken en eten zoals een biefstuk.
Je kan het opdienen zoals een rosbief.
Je kan het gebruiken als beleg.
Je kan het in blokjes snijden en bv. door een wokschotel mengen.
Het is ook te koop onder gehaktvorm.
De mogelijkheden zijn dus onbeperkt.
Hoe smaakt het?
Het is de smaak van de bouillon waarin de seitan gekookt is die bepaalt hoe je seitan smaakt. Daardoor zijn er verschillende versies beschikbaar in de winkel.
Nieuwsgierig? Gewoon een keer proberen.
Recente reacties