Je leest zo vaak: ‘Chocolade is gezond voor het hart, broccoli is gezond voor dit en koffie is gezond voor dat’. En dan heb ik het nog niet over de superfoods. Het lijkt wel of je niet meer gezond kan zijn zonder avocado of chiazaad. Welnu, voor de ene zal iets wel goed zijn en voor de andere minder.  Het is immers heel moeilijk om te stellen dat een voedingsmiddel gezond is. Voor velen zal broccoli gezondheidsvoordelen opleveren maar mensen die teveel kalium in hun bloed hebben eten beter minder broccoli. Zo bevat koffie de gezonde antioxidanten maar daar ben je niet veel mee als je daardoor ’s nachts je hele bed omwroet. En een coach patato zal niet langer leven door elke dag netjes zijn stukje pure chocolade te eten.
Kortom, laat je niet overdonderen met dit soort verkondigingen. En sus jezelf ook niet teveel met de idee dat je weer goed bezig bent als je je superfood ophebt naast je Bicky Burger.

Je hebt immers veel meer kans dat je super eet als je voldoende varieert met groenten en fruit, volkorenproducten, peulvruchten en eventueel nu en dan een stukje vlees of vis eet en veel water drinkt. Een goede leidraad is onze voedingsdriehoek. Dan heb je geen dure superfoods nodig die vaak van de andere kant van de wereld komen.