Auteur: Christel Stevens, ingenieur voeding en orthomoleculair voedingsdeskundige en diëtist, in Sint-Niklaas.

Heb je ook wel eens het gevoel dat je een burpsende kikker bent? Of wordt je buik steeds dikker naarmate de avond vordert? Heb je heel wat tekorten aan vitaminen en mineralen ondanks het feit dat je gezond eet? Stapelen de ongemakken of je gewicht zich op? Misschien kan je maag het allemaal niet meer verteren waardoor voedingstoffen in de darmen minder worden opgenomen. De kans is groot dat je in de plaats van een overmaat aan maagzuur een maagzuurtekort hebt.

Ongeveer 95% van alle mensen met zure maagoprispingen hebben een tekort aan maagzuur! Iedereen die maagzuurremmers of maagsparende medicijnen neemt heeft maagzuurtekort.  

Maagzuur is essentieel voor een goede vertering. Als je maag onvoldoende maagzuur maakt krijg je steeds meer problemen. Je lichaam wordt met geuren, kleuren en smaken voorbereid op het verteringproces. Eerst zullen signalen van het centraal zenuwstelsel je maag, lever, gal, pancreas en dunne darmcellen verwittigen dat er voeding op komst is. Hierdoor wordt er ook maagzuur gevormd. Alle organen werken nu samen en doen hun werk. Maagzuurremmers belemmeren deze processen.

Waarvoor dient maagzuur dan?

  • Het zorgt voor de vertering van eiwitten, nodig om hormonen te maken, je cellen te vernieuwen, je spieren op te bouwen,…
  • De opname van vitamine B12, B9 en B6
  • De opname van bijna alle mineralen zoals magnesium, ijzer, zink, …
  • Het zorgt ervoor dat ziekmakende bacteriën die je lichaam binnenkomen binnen de vijf minuten al sterven.

Een ondermaatse voorvertering resulteert erin dat al je goede voedingsmiddelen gewoon verdwijnen in de pot!

Vraag bij je apotheker, arts of voedingsdeskundige naar een voedingssupplement met zoethout, zink en taurine. Deze zullen je, samen met een warm bereide maaltijd rijk aan de vijf verschillende smaken helpen om je maag echt te herstellen zodat je verteert wat je eet.

Een goede vertering door een goed functionerende maag is essentieel voor een optimale darmwerking en een gezonde darmflora. Van deze laatste weten we dat ze essentieel zijn voor een goed gewicht en een vitaal lichaam. 

Meer interesse over dit onderwerp? Dan ben je van harte welkom op de gratis lezing over ‘De rol van de spijsvertering bij chronische aandoeningen’ op 26 maart 2019 vanaf 19u30 bij De Graanmaat, Grote markt 24, 9100 Sint-Niklaas: https://www.alfa.be/lezing