Van spelt wordt zo vaak beweerd dat het wel zoveel beter is dan tarwe. En eigenlijk is het bijna dezelfde graansoort.
Spelt is weliswaar een hele oude graansoort  (Triticum Spelta) die minder gemanipuleerd maar heel nauw verwant is met onze tarwe (Triticum Aestivum). Qua voedingswaarde zijn ze vergelijkbaar, ook qua gehalte aan gluten. 
Er zijn wel veel mensen die beweren dat speltbrood beter verteert, maar dit is waarschijnlijk niet te wijten aan de gluten maar aan andere eiwitten. Dit is nog volop in onderzoek. Gluten zijn immers enkel ziekmakend voor mensen die coeliaki hebben (glutenintolerantie). Dit kan je laten opsporen in je bloed. 

Is speltbrood dan beter dan volkorenbrood?
Hier gaan we weer. Een brood mag volkorenbrood genoemd worden als de hele graankorrel gebruikt wordt. Dan staat op de verpakking 100% volkorenmeel. Hoe meer uitgemalen de bloem hoe kleiner het percentage, hoe lichter van kleur het brood, hoe minder vezels. In witbrood is alle vezel weg gezeefd: dit heet dan bloem. 
Zo gaat het met zowel tarwe als met spelt. Je hebt tarwemeel en speltbloem, maar ook speltmeel en tarwebloem.

Omdat pure spelt iets moeilijker is om een brood van te bakken gebruiken veel bakkers een deel tarwebloem. Deze laatste is ook iets goedkoper. Maar spelt heeft dan weer een iets andere pittigere smaak. 

Is spelt gezonder dan tarwe? Neen.