Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet publiceerde het rapport waarin 37 internationale onderzoekers zochten naar het voedingspatroon om zowel onze gezondheid als die van onze planeet te verbeteren. Zo zullen tegen 2050 alle 10 miljard mensen voldoende gezond kunnen eten en worden de natuurlijke grenzen van onze planeet weer gerespecteerd waardoor er niet nog meer dier- en plantensoorten en watervoorraden verdwijnen. Het is een haalbaar plan.
Het rapport telt 47 bladzijden maar dit is wat wij Europeanen moeten onthouden:
- Minder vlees: Per week: 1 klein stuk rood vlees (100g) + 2 keer 100g gevogelte + 1 keer 200g vis
- Meer koolhydraten: 232 g volle granen per dag: volkoren brood, rijst, granen,…
- Minder aardappelen: gemiddeld 1 per dag
- Meer groenten: 300g groenten per dag
- Meer fruit: gemiddeld 1.5 stuk fruit per dag (200g)
- Minder eieren: 1 per week
- Meer peulvruchten: 75g per dag bonen, erwten, kikkererwten, linzen, en andere peulvruchten
- Meer noten: 50g per dag
- Minder zuivel: 1 groot glas per dag
- Minder suiker: max 31 g per dag
In Afika moet worden ingezet op minder knolgewassen. In Azië moet de aandacht naar minder vis.
Ze noemen het dan ook ‘De grote voedseltransformatie’. Iedereen moet het doen met de middelen en voedingsmiddelen die lokaal ter beschikking zijn.
Daarnaast zal ook flink moeten gewerkt worden aan o.a. voedselverspilling.
Velen onder ons zijn ongetwijfeld al goed bezig. Als iedereen zijn eigen pad schoonveegt krijgen we een mooiere omgeving.
Het volledige rapport vind je hier: https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(18)31788-4.pdf
Recente reacties