Ikaria is één van de Griekse eilanden waar de sterren harder schitteren dan de straatlantaarns, waar de krekels zorgen voor de muziek, waar er gekookt wordt in olijfolie. Dit laatste is de reden waarom ik naar Ikaria reisde. Volgens de onderzoekers van de Blauwe Zones is het veelvuldig gebruik van hun vloeibaar goud zowat de belangrijkste reden waarom er hier op dit eiland zoveel eeuwelingen wonen. Mijn dertig jaar getrainde diëtistenbrein was daar toch zo zeker niet van. En mijn vermoeden werd bevestigd.

Uiteraard heeft hun koudgeperste biologische olijfolie veel gezondheidsvoordelen, maar de gigantische hoeveelheden die zij gebruiken is toch ook duidelijk dé oorzaak van zoveel overgewicht bij de Grieken. Het gevolg hiervan is meer diabetes, meer kanker. Maar wat is dan de reden waarom hier zoveel eeuwelingen wonen? Het antwoord kan inderdaad doorgetrokken worden over alle andere Blauwe Zones: een karige voeding die vooral bestaat uit groenten en vruchten uit hun eigen tuin, onbespoten, onbewerkt. Elke dag worden ook hier peulvruchten gegeten. De ouderlingen leven vooral in de bergen waardoor ze sporadisch vis eten. Nu en dan wordt er een geit geslacht die in overvloed in alle vrijheid in de bergen leven: op en top biologisch en hun leven lang wilde kruiden en gras gegeten. Als een geitje voldoende op zichzelf kan leven wordt de moedergeit verder gemolken om er een speciale geitenkaas -kathoura- van te maken. De thee van hun wilde kruiden is bovenop ook nog eens rijk aan antioxidanten.
Dit plantaardig voedingspatroon met een enkele keer een stukje geitenvlees en/of -kaas komt perfect overeen met onze huidige wetenschappelijk inzichten om propere en soepele aders te houden. De beweging die deze mensen dagelijks hebben door de bergen vult dit patroon aan.

En de olijfolie dan? Die is nodig omdat zo bepaalde nutriënten waaronder de vetoplosbare vitamines A-D-E en K veel beter worden opgenomen in het lichaam. Maar hiervoor heb je zeker niet zo veel nodig als hier gedacht wordt. Er wordt hier zoals gezegd gekookt in de olijfolie. Hiermee bedoel ik dat ze hun knoflook en ui en verder ook de rest van de groenten heel langzaam laten garen in een flinke hoeveelheid olie op een vrij lage temperatuur. Immers, als de olijfolie te hoog wordt verhit worden er stoffen gevormd die schadelijk zijn voor de gezondheid.
Zij gebruiken dan ook enkel hun zelf koudgeperste olie. Onze industrieel geraffineerde plantaardige olie bevat dan ook al sowieso kankerverwekkende stoffen als de olie wordt gewonnen door chemische extractie uit de zaden of pitten.

Maar terug goed nieuws over Ikaria: de citroenen die hier veelvuldig voor het plukken hangen bevorderen de opname van het ijzer uit de groenten. Ideaal is dus om een vinaigrette te maken met goede olijfolie met citroensap om op groenen groenten te gebruiken. Maar: een beetje is genoeg!