Dit artikel is ontleend uit www.gezondedrukte.be 
Auteur: Hella Van Laer, diëtiste in Boechout

Eerst en vooral: geduld!  Stapje voor stapje lukt het je zeker wel. And believe me, ik spreek uit ervaring..
Heel veel tips hieronder, misschien werkt er wel één tip heel specifiek goed bij jouw gezin!

– Als je kinderen zeggen dat ze het eten niet lekker vinden, maak hun dan duidelijk dat ‘lekker’ heel subjectief is. Je kan iets lekker leren vinden. Je moet niet per se het lekkerste gerecht ter wereld vinden om ervan te eten. Ook als iets niet in je voedings-top-3 staat, kan je het eten.

– Prei, champignons, broccoli, of erwtjes… passen prima bij klassiekers zoals macaroni of een ander gerechtje dat ze (nu) heel lekker vinden. Durf te experimenteren!

– Zorg voor voldoende buitenlucht vooraleer aan tafel te gaan. Na een spelletje buiten of een wandeling zal het eten meestal veel lekkerder smaken.

– Waarschuw je kids op tijd dat het aan tafel moet komen zodat ze rustig hun spel kan afmaken.

– Verwacht geen grote trek wanneer ze erg moe of erg onrustig zijn…

– Een maaltijd moet aan tafel genomen worden (niet voor de televisie, niet rechtstaand), in 
een rustige omgeving en liefst met het hele gezin. Het kind niet al spelend laten eten of er met een lepel achterlopen..   

– Probeer van elke maaltijd een feest te maken (familieruzies moeten niet aan tafel 
uitgevochten worden…).

– Laat je kind meehelpen met het dekken van de tafel; een leuk tafelkleed of 
onderleggers kunnen helpen.

– En laat je kind eens mee beslissen over wat er de volgende dag gegeten wordt. Betrek ze hierbij. Kies samen met hen de groenten in de winkel of ga op verkenning in je moestuin, bij een boer,… Laat ze helpen bij het wassen, snijden en koken.

– Pas de voeding, de hoeveelheid en de consistentie aan de leeftijd van je kind aan (een peuter/kleuter is geen kleine volwassene).

– Schep niet te veel op het bord; grote borden met weinig op zijn meestal aantrekkelijker dan volle kleine borden. Een extra leuk bord kan ook helpen.

– Jong geleerd is oud gedaan. Leer baby’s zo vroeg mogelijk wennen aan groentesmaken bij de vaste voeding, eerder dan aan fruit. Fruit smaakt over het algemeen zoeter en die smaak wordt al snel gewoon. Liever dus eerst starten met een variatie aan groenten.

– Geef zelf natuurlijk het goede voorbeeld. Eet zelf voldoende groenten en doe dit samen met je kinderen. Beperk dit ook niet enkel en alleen tot de warme maaltijd meer eet ook groenten bij je lunch, als tussendoortje of als aperitief- en TV-hap. Nog enkele voorbeelden: snoep zelf niet tussen de maaltijden, drink water, haal niet te veel koek en snoep in huis,

– Forceer kinderen niet om groenten te laten eten die ze niet lusten. Door ze te dwingen kunnen ze nog meer een afkeer krijgen van groenten. Probeer onze groentenproefkaart eens uit. Stapje voor stapje, hapje voor hapje. Geef zeker niet op na één mislukte poging. Een kind moet een nieuwe smaak gemiddeld 10 keer proeven eer het die leert te appreciëren. Onderhandel dus niet over de hoeveelheid groenten. Begin dus stapje voor stapje in haalbare porties. Dan kan je kind trots zijn op wat het al gegeten heeft.

– Angst voor nieuwe smaken (voedselneofobie): een nieuwe smaak aanbieden is niet altijd meteen raak. Blijf nieuwe smaken aanbieden, eventueel in combinatie met geliefde smaken. Kinderen bevinden zich vaak in een neen-fase en zetten zich af tegen hun ouders. Of in een periode van grote veranderingen zoeken ze een element van stabiliteit en zekerheid.

– Voel zelf een beetje aan, afhankelijk van de smaakvoorkeuren van jouw gezin, hoe je alle gerechten bereidt. Lijken jouw kids een voorkeur voor vlees (‘umami‘-smaak?) te hebben, kan het helpen om dan ook wat vlees aan groenten toe te voegen: spekjes (bacon reepjes) bij spruitjes, reepjes ham onder bloemkool, gehakt onder de courgetteslierten, …  Mix je die groentesaus of laat je er nét grotere stukken groenten inzitten?

– Beloon zeker niet met snoep als het kind de groenten opeet. Dit versterkt alleen maar het idee dat snoepjes of desserts lekker zijn en groenten ‘vies’.

– Wissel af: serveer elke dag een andere groente en varieer de bereidingen. Maak dezelfde groenten op verschillende manieren klaar. Gekookt, gebakken, gewokt, rauw, in de oven,.. ook een lekkere (gezonde) saus kan ze overtuigen om het toch op te eten. Gegratineerd witloof, witloofsoep, witloofsalade met appel, gekarameliseerd witloof,… Door kinderen regelmatig iets nieuws voor te schotelen oefen je hun smaak. Kook je groenten ook beetgaar: kinderen houden vaak van de knapperige beet en bovendien behouden de groenten hun aantrekkelijke heldere kleur.

– Verpak groenten in gerechten die ze lusten. Maak een pastasaus met veel groenten, voeg extra groenten toe aan puree, gebruik groenten als vulling van een pannenkoek of wrap,…

– Of af en toe eens groentesoep eten met een ‘dik’ rietje is ook vaak feest!   

– Combineer misschien eens bitter met zoet. (Let op: dit wil NIET zeggen dat je suiker bij groenten mag doen!  ) Kinderen hebben vaak een natuurlijke afkeer voor bitter. Dat verklaart de afkeer van de meeste kinderen voor bijvoorbeeld witloof, sommige koolsoorten, spruitjes,…. Omgekeerd zullen ze groenten met een eerder zoete smaak (wortelen, pompoen, appelmoes, kerstomaten,…) misschien lekkerder vinden. Combineer bittere met zoete groenten.

– Probeer je kids smaken te leren beschrijven of associaties te leggen met dingen die ze goed kennen. Door deze smaakopvoeding zullen ze onbekende voedingsmiddelen sneller herkennen en makkelijker proeven.

– Het oog wil ook wat! Zorg voor een leuke presentatie. Vorm met groenten een gezichtje, een dier, een paddenstoel,…

– Misschien eten je kinderen bij grootouders, in het school of bij de kinderopvang wel groenten waarvan je niet wist dat ze die lusten?

– Laat zelf geregeld eens een zinnetje vallen zoals ‘die groentjes doen nu eindelijk eens deugd na die fastfood van gisteren!’. Zo kan je onrechtstreeks de hersenen van je kids beïnvloeden. Vertel je kind dat door gezond te eten het een sport- en speellichaam krijgt, alsook blije gedachten, betere hersenen en meer aandacht in de klas.

– Zet een bord voorgesneden groenten of fruit klaar als ze uitgehongerd van school toekomen. Maak hier elke dag een gewoonte van.

– Het is ook belangrijk dat kinderen verschillende smaken apart leren kennen. Meng bijvoorbeeld een beetje broccoli onder wat aardappelen maar leg tegelijkertijd ook een apart stronkje op het bord. Zo kan je dit geleidelijk aan afbouwen.

– En… wil je kind kort na de maaltijd toch nog iets anders eten omdat het nog honger heeft? Wees dan kordaat en laat het wachten tot de volgende maaltijd!