Slechte vetten zijn vetten die hard worden in je koelkast en ook in je aders. Dit is het belangrijkste wat je van slechte vetten moet onthouden. Slecht vet is slecht omdat ze je aders verstoppen. Daardoor krijgen de achterliggende organen geen zuurstof meer. Deze kunnen hierdoor flinke schade oplopen of zelfs afsterven. Ofwel sterf je zelf.
Wat wordt er hard in je koelkast: echte boter, margarine, spekvet, rundsvet, kaas, kortom bijna alle dierlijke vetten. Maar ook kokosvet en palmvet.

Goede vetten zijn vooral van plantaardige oorsprong. Deze blijven zacht in je koelkast. Je vindt ze in olie, zachte of vloeibare margarines, noten en zaden, mayonaise, olijven. Uitzonderingen hierop zijn vette vis, de enige diersoort.

Slechte vetten doen je cholesterol stijgen, goede vetten doen het zakken.

Goede vetten hebben we nodig maar let op dat je er niet mee overdrijft omdat ze ook een bom aan calorieën leveren.