Integendeel. Je hebt totaal geen vlees nodig om gezond te kunnen zijn. En neen, ook geen vis. En zelfs ook nog geen eieren. En geen melk. Oei oei, wat schiet er dan nog over? 

De meeste Belgen zijn nog opgevoed met de idee dat vlees het belangrijkste van je bord is. Vanaf de jaren ’60 was het dan ook een duur luxeproduct. Door de jaren heen is vlees relatief goedkoper geworden waardoor er veel te veel van gegeten wordt, zelfs tot 3 keer per dag en soms nog als hapje tussendoor. Sommigen vergeten dat charcuterie ook van vlees gemaakt is. Maar vlees bevat cholesterol en veel verzadigd vet. En deze doen je aders verstoppen. En daardoor krijg je hartinfarcten of herseninfarcten of etalagebenen. In vlees zit dan wel veel ijzer maar nu blijkt dat dit dierlijk ijzer weer voor meer darmkankers zorgt. En vlees bevat vitamine B12. Ja, maar enkel als de koe buiten kan grazen of als ze het van de boer als supplement krijgt. En vlees bevat veel eiwitten? Ja, helemaal waar maar die kunnen we ook uit plantaardig voedsel halen. 

En vis dan? Tegenwoordig is er veel gekweekte vis op de markt. En die zit vol antibiotica. En omdat de zee vol met plastiek deeltjes zit en stoffen zoals pcb’s, brandvertragers, residu’s van pijnstillers en de pil, kleurstoffen van onze kleding, enz. komen deze stoffen via vis ook weer op ons bord terecht. 

Je kan daarentegen perfect gezond plantaardig eten met een grote variatie aan groenten en fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden. Je moet dan enkel een paar keer per week een tabletje met vitamine B12 onder je tong laten smelten. En dan blaak je van gezondheid!