In enkele Blauwe Zones wordt er dagelijks samen gegeten en wijn gedronken. Jawel, deze mensen bouwen elke dag een feestje. En is dat dan gezond? Op de manier dat zij dat doen wel. Het zijn vooral de Grieken en de Italianen die na een lange werkdag samenkomen rond 17u om hun laatste maaltijd te nuttigen. Samen tafelen is een goede manier om even te luchten en om de stoom af te laten. Traditioneel koken de vrouwen een gezonde maaltijd en wordt er door iedereen wijn gedronken. Ik zie iedereen al glunderen in België als dit het nieuwe gezonde leven gaat zijn. Alle dagen feesten en alle dagen wijn. Ja, het kan. Als we het maar met mate doen. Die maten zijn familie en kennissen. De maat is 1 of maximum 2 glazen. En dan nog kleintjes.
In Sardinië staat de tafel ook rijkelijk gevuld maar vooral met groenten om te happen. De wijn die ze drinken is hun zelfgemaakte Cannonauwijn. Dit is een droge donkerrode wijn gemaakt van de Granachedruif en is rijk aan anti-oxidanten. Dit zijn de schrobbers van je aders en is wellicht een van de verklaringen waarom er zo weinig vaatproblemen voorkomen. Er zijn nu ook nieuwe studies opgedoken die stellen dat de combinatie van deze wijn met de extra virgin olijfolie extra voordelen oplevert.
 
Is elke dag wijn drinken dan gezond?
Daar is geen ja en geen neen voor. Je kan heus niet de nadelen van al je ongezonde eetgewoonten wegdrinken met een glas wijn. Een glas wijn en een kaasschotel is niet gezond. Dezelfde vraag kan je stellen voor echte boter. Dit is zeker geen ongezond product als je voor de rest heel gezond eet.
Deze rode wijn is rijk aan anti-oxidanten en heeft aanvullende voordelen bovenop een gezond eetpatroon. Het is wel zo dat je absoluut geen alcohol moet drinken om gezond te kunnen zijn. Alcohol heeft zeker ook veel nadelen. Zo bevat het ethanol wat bewezen kankerverwekkend is. Anti-oxidanten vind je voldoende in andere voedingsmiddelen.
 
En hoe zit het dan met ons bier?
Bier zal ook zo zijn voordelen hebben maar er zijn teveel maren om van een echt gezond product te kunnen spreken.

Waarom is feesten dan gezond?
Omdat het ontstresst en je onderhoudt een goede sociale band. Omdat familiebanden heilig zijn in deze regio’s word je meteen op je plaats gezet als je iets uitspookt wat niet geduld wordt.
Na het avondeten (en de afwas) gaat iedereen weer zijn eigen weg. Lijkt het je wat? Organiseer het dan.