Het cholesterolgehalte in mijn bloed staat veel te hoog. De ene arts zegt dat ik maar 1 ei per week mag eten terwijl de andere zegt dat een ei meer of minder geen kwaad kan. Wat is het nu?

Het is een feit dat eieren inderdaad veel cholesterol bevatten. Maar het cholesterol dat je opeet gaat niet zozeer het cholesterolgehalte in je bloed bepalen. Het zijn vooral de verzadigde vetten die de slechte cholesterol (LDL) doen stijgen.
Daarom is het belangrijk om zo weinig mogelijk hard vet te gebruiken. Vervang je deze door vloeibare margarines of beter nog een oliesoort dan zal het cholesterolgehalte in je bloed zeker gunstig evolueren. Vermoed je dat je buik zeker rond genoeg is moet je het verbruik van vetten in het algemeen beperken omdat vetten veel kcal bevatten, zowel de goeie als de slechte. Zo bevat olijfolie evenveel kcal dan echte boter.
Je hebt nog meer effect als je veel groenten en fruit eet en volkorengraanproducten omdat hun vezels ook gunstig werken op je cholesterol.
En een ei? Een ei is inderdaad best gezond. Het geeft je veel hoogwaardige eiwitten, flink wat ijzer, B12 en ook goede vetten. Maar ook veel cholesterol. Eet gerust regelmatig je ei maar overdrijf er niet mee. Zoals met zovele dingen.