WAT DOET EEN DIETIST?
De tijd dat diëtisten wandelende calorieëntabellen waren ligt ver achter ons. Een moderne diëtist helpt je zoeken naar de oorzaak van je probleem door verschillende aspecten te bekijken zoals uiteraard je huidig eetpatroon, maar daarnaast ook je eetgedrag, je leefomstandigheden, je persoonlijkheid, je voorkeuren, enz. Zo heeft bv. het behandelen van een hoge bloeddruk beter resultaat door niet enkel je voeding aan te passen maar ook de stressfactoren uit te schakelen. Eetgewoonten veranderen wordt makkelijker als je het simpel houdt en uitzoekt waarom je je huidig eetgedrag vertoont. Inzicht is immers een belangrijke factor bij duurzaam gedragsverandering. Een diëtist kent ook de technieken om je motivatie naar een hoger niveau te tillen als dat nodig is.
Diëtisten zijn ook de enige professionele hulpverleners die bevoegd zijn om medisch voedingsadvies te geven. Met een ruime bagage aan wetenschappelijke kennis over voedingsgerelateerde ziektes en samenstelling van voedingsmiddelen vertalen zij de behandeling ervan in vaak eenvoudige voedingsaanpassingen.
HOE GAAT EEN DIETIST TE WERK?
Elke diëtist heeft haar eigen manier van werken, maar het komt er op neer dat na een uitgebreide bevraging van je huidige eetpatroon én eetgedrag de storende punten worden aangepakt. Sommigen maken het praktisch met een gepersonaliseerd schema, anderen doen het met enkel een flinke babbel. Vele diëtisten volgen hun cliënten op door 1 keer per maand te evalueren.
WANNEER CONSULTEER JE EEN DIETIST?
Een diëtist weet eigenlijk alles wat met voeding te maken heeft. Tegenwoordig hoor je de zotste dingen over voeding die je maar al te graag hoort, maar een diëtist blijft met haar 2 voeten op de grond en vertelt je hoe de huidige wetenschap erover denkt.
Omdat je met gezond eten al veel problemen kan voorkomen en uiteraard ook oplossen kan je eventueel in 1 consult je huidige voedingsgewoonte even laten checken of je wel goed bezig bent. Een diëtist heeft altijd een grote trukendoos achter de hand waaruit ook jij zeker wat tips kan gebruiken.
Maar ook hiermee kan een diëtist je helpen:
- Uiteraard je gewichtsproblemen, zowel overgewicht als ondergewicht: van heel veel tot slecht een paar kilo.
- Emotie-eten, eetbuien: je bent hier echt niet alleen in.
- Afwijkende bloedwaarden zoals cholesterol, suiker, vetten, ijzer, vitamines, mineralen, urinezuur (jicht), leverwaarden, enz.: je voelt je snel weer veel beter.
- Vegetarisch of veganistisch eten: voor beginners en gevorderden.
- Diarree of constipatie/ opgeblazen gevoel/ maagzuur/verteringsproblemen: is vaak zó opgelost.
- Ziekte van Crohn/ colitis ulcerosa: is noodzakelijk.
- Hoge bloeddruk: grootste oorzaak van hart- en herseninfarcten, beroertes, tia’s.
- Allergieën en intoleranties: o zo’n opluchting als je de dader gevonden hebt.
- Als je kind niet wil eten: indien nodig wordt doorverwezen.
- Sportvoeding: je prestaties gaan er sterk op vooruit met minder moeite.
- Nieraandoeningen: levensbedreigend.
- COPD: op krachten blijven.
- Voeding bij kanker: levenskwaliteit verhogen.
- Aangepaste voeding na vermageringsoperaties: om toch nog gezond te leren eten.
- Slikproblemen: variatie, smaak en gezond
- Autisme: speciale aanpak
- En wellicht nog veel meer.
WAAR VIND JE EEN DIETIST?
- Door even rond te vragen kom je zeker aan een goed adres. Via via is immers de beste reclame.
- Vraag het aan je arts.
- Veel diëtisten hebben een website waarop je de specialisaties en werkwijze kan vinden.
- Er is een Vlaamse Beroepsvereniging Voor Diëtisten. Deze hebben een database met hun leden. Hiernaast zijn er nog veel diëtisten die om diverse redenen geen lid zijn van deze vereniging. Je vindt de lijst hier: https://vbvd.be/vind-een-dietist
Recente reacties