Gelukkig neemt de angst voor de koolhydraten weer af. De hype trekt weg, zoals dat gaat met hypes.

Hopelijk hebben we eruit onthouden dat snelle koolhydraten niet goed zijn. Maar nieuw was dat nu ook weer niet. Dat snoep, koek en frisdrank niet zo best zijn weten we al langer.

Nu wordt vooral gefocust op de positieve effecten van de trage koolhydraten op onze darmflora. Hoe beter deze floreert hoe beter voor ons immuunstelsel en algemene gezondheid. Onnodig om te vertellen dat iedereen wel vaart met een goeie vlotte en deugddoende stoelgang. Ook in de Blauwe Zones wordt niet bespaard op koolhydraten wat toch wel het beste bewijs is dat ze zo belangrijk zijn. Een variatie aan groenten en fruit, volkoren granen of hun producten, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden horen je bord te vullen. Voeg er eventueel nog wat eiwitten aan toe en een likje goede olie en je zal het verschil wel zelf ondervinden. Kunnen we daar dan van leven? Ja, heb je immers een olifant ooit een leeuw zien eten? En het enigste vlees dat de berggorilla’s eten zijn mekaars vlooien.

En het heeft nog meer voordelen: je aders worden weer proper, je cholesterolgehalte zakt, je suikerwaarden verbeteren en overgewicht verdwijnt. En je bord gaat wellicht gevarieerder zijn dan het nu is.