Auteur: Vivian Janssens-Brenninkmeijer, diëtist
De laatste maanden waren – zacht uitgedrukt – zeer uitzonderlijk. Een wolf, verkleed in een onschuldig griepje-outfit, heeft ons serieus te pakken gehad. De schade van COVID 19 is enorm. Fysiek, psychologisch, sociaal en economisch… pijn, verdriet, angst, onzekerheid, eenzaamheid. Nee, dit virus is geen schaapje maar een monster. Eén die ons allemaal raakt en een waar we nog lang niet vanaf zijn. Een vijand waar we compleet machteloos tegenover staan. Of toch niet?
Terug naar de basis
De lockdown was een enorme rem. Begin dit jaar nog vlogen we (of schoven we aan in de file) van het werk naar school en renden we naar de zwemles en de pianoles om dan te spurten naar het gezellige tuinfeest en het verplichte zakendiner om uitgeput te eindigen bij vrienden en familie. Alles was vanzelfsprekend, alles kon, alles moest en toen plots… niets meer. Stop. Blijf thuis. Overleef.
Woorden als afstand houden, ontsmettingsgel, mondmaskers, home-teaching, videomeetings, … ze drongen ons normale leven binnen en zijn niet van plan om snel nog te vertrekken. Het virus dwong ons om terug te keren naar onze basis. Naasten die we moesten missen en naasten die werden getroffen door het virus, het deed ons massaal anders naar de dingen kijken. Dat terrasje, die warme handdruk, school,… niets was meer vanzelfsprekend. De kleine dingen werden weer goud waard. Zij die een pak wc-papier konden bemachtigen voelden zich steenrijk. Zij die jong waren, niet rookten en een goed gewicht hadden, hadden duidelijk nog betere kaarten.
Geen gouden ticket, wel een belangrijke aas in je mouw
Vóór de corona-crisis was al meer dan de helft van de Belgen te dik. Ook al zijn we tijdens de lockdown massaal beginnen wandelen, lopen en fietsen, de coronakilo’s waren hardnekkiger. Die onnodig gehamsterde chips en snacks moesten nu eenmaal op. In de strijd tegen een ziekte die ogenschijnlijk meer schade aanricht bij zwaarlijvige mensen, zijn we helaas massaal coronakilo’s bijgekomen. Pijnlijk.
Nu is een gezonde levensstijl en een gezond gewicht geen absolute garantie op een lang leven. Helaas zijn er ook jonge, gezonde mensen gestorven. Maar het is een onomstotelijk feit dat je een figuurlijk dik streepje voor hebt als je gezond leeft op een moment dat je toch ziek zou worden. Dat is niet alleen met dit coronavirus zo, dat geldt voor heel veel aandoeningen. Hoe beter je algemene gezondheid, hoe beter je kansen zijn om te genezen en hoe vlotter dit herstel meestal zal gaan. Hoog tijd dus om je kansen in dit spel van je leven te verbeteren.
6 Pijlers voor een gezonde levensstijl en dus een betere weerstand
Welke leeftijd je ook hebt, besteed aandacht aan volgende pijlers en je verhoogt je kansen aanzienlijk. Nee, je hoeft het roer niet drastisch te keren, elke stap in de goede richting is goed. Zorg goed voor anderen maar zorg ook goed voor jezelf.
- Stop met roken of nog beter: begin er niet aan. Schakel hulp in (van een tabakoloog) als je dit moeilijk vindt.
- Beweeg en sport. Wandelen, fietsen, paaldansen, diepzeeduiken, boksen, … maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt en je ermee amuseert. Kies dus zeker een sport die je graag doet. Alles om het lang stilzitten tegen te gaan.
- Eet en drink gezond. Eet om in leven te blijven, leef niet om te eten. Kies vooral voor pure, onbewerkte producten en eet bewust en met regelmaat. Extra’s mogen, maar moeten uitzondering blijven. Schrap alcohol en frisdrank zoveel mogelijk en drink vooral voldoende water. Raadpleeg onderstaand boek of een diëtist als je meer wilt weten of hulp nodig hebt.
- Vermijd stress en pak emotionele problemen aan. Als je tandpijn hebt dan ga je naar de tandarts. Logisch. Waarom is het dan zo moeilijk om naar een psycholoog te gaan als je er emotioneel onderdoor zit? Hulp zoeken is geen falen maar een teken van kracht en intelligentie. Of ontzenuw jij ook je eigen kiezen?
- Zorg voor voldoende slaap. Ook hier geldt: bij aanhoudende slaapproblemen of stoornissen is het belangrijk om je arts te raadplegen. Maar misschien slaap je ook niet genoeg omdat je jouw smartphone niet kunt wegleggen of die Netflixserie toch zo goed is… .
- Last but not least: Heb jezelf en anderen lief. Heb respect voor anderen, jezelf en deze aarde. Wie liefde geeft, liefde ontvangt. Ook dat zorgt voor een goede gezondheid.
Wil je meer weten hoe je nu eindelijk voorgoed dat gezonde gewicht bereikt? Wil je meer weten over een gezonde levensstijl? Stuur een e-mail naar dietiste.vivian@gmail.com en bestel haar boek: De dieetbijl begraven… staak de strijd en kies jouw weg naar een gezonde levensstijl. Bestel voor september 2020 en maak kans op een gratis exemplaar*.
- Stuur een email naar chris@blauwvlaanderen.be om kans te maken om een boek te winnen.
Recente reacties