Een Blauwe Zone is een gebied waar abnormaal veel honderdjarigen wonen. Ze leven niet enkel lang maar zijn gezond en vitaal tot het einde toe. Uiteraard is dit deels te danken aan hun erfelijkheid maar het is ook duidelijk dat een gezonde levensstijl mee aan de grondslag ligt waarbij gezonde voeding een sleutelrol speelt. Als we alleen al hun voedingsgewoonten bekijken zien we dat deze ook verenigbaar zijn hier in onze contreien met onze eigen voedingsmiddelen. Hun levensstijl zal velen onder ons een diepe zucht bezorgen en ons doen beseffen dat het leven meer te bieden heeft dan wij het ons gewoon gemaakt hebben.
Er zijn 5 originele Blauwe Zones in de wereld die ontdekt zijn door de Belgische demograaf Michel Paulin en de Italiaanse Dr. Gianni Pes. Ze werden grondig onderzocht door het team van de Amerikaanse journalist van National Geographic Dan Buettner. Ze liggen heel verspreid over de wereld: Nicoya in Costa Rica, Loma Linda in California, Ogliastra in Sardinië, Ikaria in Griekenland en Okinawa in Japan.
Wellicht zijn er meerdere gebieden maar de resultaten van deze onderzoeken hebben zo verbluffend veel overeenkomst die men ook zocht en vond in minder onderzochte zones. Het belangrijkste is dat het enorm inspirerend werkt om gezond te gaan leven als we deze levenslustige oudjes bezig zien. Wie wil er niet nog seks op zijn 80ste? Het leven blijft toch geweldig als je elke dag opstaat met zin in het leven en een gezondheid die nog veel toelaat.
Nicoya in Costa Rica
Wat opvalt is dat hun voeding hoofdzakelijk bestaat uit koolhydraten (67 %) en dat er weinig vet gebruikt wordt. Praktisch wil dit zeggen dat ze vooral rijst, bonen en maïstortilla’s eten aangevuld met grote hoeveelheden fruit en groenten. Gemiddeld eten ze een 1800 calorieën per dag wat heel weinig is. Er komt dan ook bijna geen overgewicht voor. Er worden 3 maaltijden per dag genuttigd op vaste tijdstippen. Tussendoor wordt amper iets gegeten tenzij fruit. Iedereen eet hier samen aan een grote tafel.
Loma Linda in California
Dit is een gebied dat amper 100 kilometer verwijderd ligt van Los Angeles, de tweede grootste stad van Amerika. Van de gezonde lucht zal het hier dus niet zijn dat deze zevendedag-adventisten zo kwiek oud worden. Hier wonen de meeste gezonde ouderen van heel Amerika zonder hart- en vaatziekten, zonder diabetes, zonder dementie. Bovendien leven ze gemiddeld nog eens 10 jaar langer dan de gemiddelde Amerikaan. Hun dieet wordt daarom momenteel beschouwd als het gezondste van alle Amerikanen.
Deze mensen geloven dat hun lichaam eigendom van God is en dat ze hem er een eer mee kunnen bewijzen door heel goed voor dit lichaam te zorgen. Hier eten ze zo goed als geen dierlijke producten maar vooral volkorengranen, peulvruchten, veel groenten en fruit, noten en wat sojaproducten. Alles zo zuiver en puur mogelijk. Koffie en alcohol worden afgeraden. Daarentegen drinken ze elke dag 6 flinke glazen water. Ze ontbijten rond 10 uur en eten een tweede keer rond 16 uur. Roken is not done.
Ogliastra in Sardinië
In een meer afgelegen berggebied op het Italiaanse eiland Sardinië leeft een hele gemeenschap gelukkig met elkaar samen. Jong en oud zorgen er uit respect voor elkaar. Hier leven de meeste langstlevende mannen ter wereld. Het merendeel zijn schapenhoeders die wel 20 kilometer per dag stappen, berg op berg af, maar op een rustig tempo. Ook hun dieet bestaat vooral uit koolhydraten (65%), amper 20% uit vet en 15% uit eiwitten. Hun koolhydraten halen ze vooral uit brood, pasta, aardappelen en bonen. Hun eiwitbronnen zijn vooral de peulvruchten en nu en dan een stukje vlees als er een varken of schaap geslacht wordt. Schapenkaas, olijfolie en geitenmelk zorgen ook voor de vetten.
Wat opvalt is dat bijna alle Sarden dagelijks maximum 4 kleine glazen (90ml) van hun eigen Canonauwijn drinken verspreid over de hele dag. Deze donkerrode wijn bevat veel anti-oxidanten. Onze wetenschappers hebben betere alternatieven hiervoor. Het voordeel van de wijnmomenten ligt wellicht ook in het sociale en ontstressende aspect. Hun dagelijkse sociaal moment duurt maar een uur en dan gaat iedereen weer naar huis.
Ikaria in Griekenland
Ook deze gemeenschap leeft vooral hoog in de bergen, waardoor ze sowieso meer beweging hebben. De meeste Grieken eten dan wel volgens het mediterrane dieet met veel groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis en matig alcohol. Het verschil met de inwoners van deze Blauwe Zone is dat ze bijna geen zuivel eten, enkel de kaas en melk van hun eigen geiten. Wat ook opvalt is dat ze weinig vis eten. Zowat het enigste vet dat ze extra toevoegen aan hun maaltijden is 4 eetlepels olijfolie hetzij dan onverhit. Ze drinken de hele dag door kruidenthee. Ook hun sterke koffie drinken ze met heel wat zelf gewonnen honing. Zowat alles komt uit hun eigen tuintjes die ze zelf bewinnen. Er komen opvallend minder hart- en vaatziekten voor en bijna geen dementie. Ze ontstressen door elke dag een dutje te doen. In de late avonduren komen ze samen om Domino te spelen.
Okinawa in Japan
Hier leven de meeste oudste vrouwen ter wereld. Deze vrouwen blijven tenger omdat ze stoppen met eten als hun maag voor 80% vol zit. Ze dansen en zingen elke dag. Elk hebben ze hun verplicht groepje levenslange vriendinnen. Ook heel waardevol is hun ikigai: een doel hebben om met plezier vroeg uit je bed te komen. Vaak is dit hun eigen moestuintje of hun verantwoordelijkheid ergens in de gemeenschap. Uiteraard eten zij ook vooral plantaardig, alles van eigen makelij, weinig vlees, veel sojabonen, zoete aardappelen, zeewier, knoflook en kurkuma. De hele dag drinken ze groene thee of kruidenthee en water. Frisdranken zijn een belediging van de natuur. Hun zenmomenten hebben ze tijdens de theeceremonie en bij de gebeden aan hun voorvaderen.
Een universele Blauwe Zone?
Een Japanner eet uiteraard andere dingen dan een Amerikaan. Hoewel overal de globalisering zijn intrede wel gedaan heeft zijn er toch belangrijke gelijkenissen tussen al deze gebieden:
1/ Er worden enkel producten gegeten uit hun eigen omgeving. Alles puur en zelf bereid, geen fabrieksbereidingen. Hun dieet bestaat vooral uit koolhydraten zoals volkorengranen, brood en aardappelen. Ze eten vooral plantaardig met weinig vlees, vis, ei en zuivel. Ook gebruiken de meesten weinig vet. Enkel in Ikaria wordt meer olijfolie gebruikt doch vooral onverhit.
2/ Er wordt niet gerookt.
3/ Elke dag bewegen ze voldoende en gematigd.
4/ Ze hebben allemaal een normaal lichaamsgewicht.
5/ Iedereen behoort tot een goed sociaal netwerk.
6/ Ze hebben een doel om te leven.
7/ Een levensmotto is: Blijf positief.
8/ Iedereen ontspant voldoende.
9/ Ze zorgen voor ritme in maaltijden en slaaptijden.
10/ Eten dient om hun lichaam optimaal te voeden.
Dit alles kunnen we ook in Vlaanderen!
Recente reacties