Het leven heeft zoveel meer te bieden als je minder bang bent. Je durft meer, je doet meer en je leeft meer.
Bang zijn zit in je hoofd. Dat doe je zelf. En het is geeneens moeilijk om het af te leren.
Als je even analyseert waarom je bang bent dan kan een gezonde dosis zelfspot je een heel stuk op weg helpen. Betrap jezelf er maar eens op waarom je net bang bent voor iets. Je zult merken dat je allerlei mogelijkheden gaat opnoemen die er kunnen gebeuren. Als je er dan meteen ook bijdenkt hoe groot de kans is dat dit ook effectief kan gebeuren lach je waarschijnlijk al met jezelf.
Ik zal een voorbeeld van mezelf aanhalen. Ik trek regelmatig alleen als vrouw de wijde wereld in. Vaak naar gebieden waar ze enkel hun plaatselijke taal kennen en met enkel een vliegticket op zak. Is dat eng? Is dat gevaarlijk? Moet ik dan niet bang zijn? Dat hangt er vanaf. Als ik plots totaal onvoorbereid op een gevaarlijke plek toekom waar veel vrouwenverslinders wonen is dat eng, gevaarlijk en zal ik bang zijn. Daarom bereid ik mijn reizen altijd zorgvuldig voor. Anders informeer ik me ter plaatse. En de taal? Met mijn motto ‘Lachen is in elke taal hetzelfde’ geraak ik overal en zijn de mensen ook best vriendelijk. Uiteindelijk is een mens in principe goed van hart en wil. Maar ik reis heus niet als een naïeve wacko rond. Kom ik dan toch eens in een hachelijke situatie terecht weet ik dat ik als mens de mogelijkheid heb om te kunnen analyseren en beslissingen te nemen. Je geraakt echt wel overal uit.                         
Ik kan je verzekeren dat reizen naar andere culturen je leven en jezelf enorm verrijkt. Je staat meer open voor dingen, je kan breder denken, je bent stressbestendiger omdat je beter kan relativeren en je weet dat het allemaal wel goed komt. En komt het op dat moment toch niet goed dan leer je eruit voor de volgende keer.
Als ik bang was had ik al veel gemist.
 
Nog eentje. Ik hoor vaak dat vrouwen in het donker alleen niet meer naar buiten durven. Anders zouden ze wel nog een flinke wandeling doen of naar het zwembad gaan of of of. Maar ja, je hoort van alles wat er kan gebeuren in het donker. De straat is ’s nachts bezaaid met bekrompen mannen met vieze gedachten. En achter elke geschikte struik of boom of inham ligt een man op de loer om je te pakken. Die kans is echt heel groot en zeker als jij er net voorbij komt. Bang zijn zit dus duidelijk in je hoofd. Dit doe jezelf. Leer het af door er anders over te denken en leef!