Deze lieflijke rode boontjes met hun witte streep worden ook Azuki of Adzuki’s genoemd. 
In Japan dienen ze als basis voor nagerechten. Jawel, ze maken er een zoete brij van en verwerken dit zo in hun nagerechten. Omdat in de Blauwe Zone Okinawa weinig vlees of vis gegeten wordt halen ze hun eiwitten uit deze adukibonen. Ze bevatten immers evenveel eiwit als kip: 20 g per 100g product.  En ze zijn bovendien rijk aan provitamine-A, magnesium, kalium en calcium. Wat ze nog meer interessant maakt is hun hoge gehalte aan vezels en koolhydraten waardoor je minder vlug weer honger krijgt.
Een tip om kcal uit te sparen en toch een bom van goede stoffen op te hebben is een goeie kop soep met 100g gekookte adukiboontjes als lunch. Of in de zomer een salade met deze boontjes. Ze hebben een lekkere nootachtige nasmaak.

Je kan ze kopen in blik in vele supermarkten. Niks mis mee. Wel het vocht wegspoelen. 
Wat ze nog veel lekkerder maakt zijn ze zelf koken. Je hoeft ze niet te weken en ze moeten maar 40 minuten koken. Als je ze wel weekt dan zijn ze vlugger gaar. Kook ze op een zacht vuur zonder zout. Je kan er altijd wat laurier, tijm of andere kruiden aan toevoegen. Als ze de juiste romige textuur voor jou hebben voeg dan even wat zout toe. Giet het kookvocht bij de soep omdat hier veel vitaminen inzitten. 
Je kan ze makkelijk invriezen per portie.

Deze adukiboontjes verteren beter dan andere bonen. Aanrader!